Предстоящи есенни грижи в овощната градина

Мерките, приложени сега, имат профилактичен и оздравителен ефект

Есента e подходящо време за унищожаване на закържавели дървета, премахване и унищожаване на загнилите и мумифицирали плодове, изрязване на болни и сухи клони и др. Всички те са носители на зараза и са подходяща среда за презимуване на много от опасните вредители по овощните дървета.
В крушовите насаждения трябва да се направи обследване за установяване на наличието на крушовия пъпкопробивач. Борбата е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента. По-късно ларвите се развиват в пъпките и борбата с тях е невъзможна. Повредите се откриват късно през пролетта, когато се наблюдават покафенелите и напълно повредени пъпки. Третиране се налага, когато на едно дърво са отчетени повече от 6 до 8 бръмбара от този неприятел. Подходящи инсектициди са циперфос 530ЕК – 0,05%, актелик 50ЕК - 0,15% и др.
След прибиране на плодовата реколта в ябълковите и крушовите насаждения, преди листопада, се препоръчва третиране на овошките с карбамид – 5-7%-ов разтвор. Това пръскане се прави с цел ограничаване заразата от струпясване за следващата година.
През октомври, след листопада, костилковите овощни видове се пръскат с 2% бордолезов разтвор срещу бактериално изсъхване, къдравост по прасковата,  сачмянка и ранно кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.
В овощните градини чрез качественото прилагане на сезонните агротехнически мерки до голяма степен се ограничава разпространението на икономически важни болести и неприятели. Чрез есенната оран се унищожава голяма част от зимуващите в почвата причинители на болести (струпясване, червени листни петна, бяла ръжда и др.) и неприятелите (плодови оси, листоминиращи молци, черешова муха, листозавивачки, плодови червеи и др.). Почвообработките в овощните насаждения се прилагат на различна дълбочина в зависимост от типа на подложката на овощните култури. При силно растящи подложки и дълбоко разположена коренова система есенната оран се прави на по-голяма дълбочина (25-30см), а при слаборастящи подложки – не по-дълбоко от 10-15см.
Растежът и плододаването на овощните култури през следващата година е в пряка зависимост от торенето на овощните култури през есента. През октомври в овощните градини с дълбоката оран се внасят периодично органични (4-6 тона оборски тор на декар) и минерални торове. Торенето с фосфорни  и калиеви торове се практикува (60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат) през 3-4 години на дълбочина 35-40 см. Азотният тор е най-добре да се внесе неколкократно през годината. През есента се внася ¼ до 1/3 от предвидената норма (15-20 кг/дка ).

етикети:
Прочетена 10729 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта