×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Масло от Римска лайка може да се прави и от суха маса Избрана

Опитът показва, че билката може да се изсуши и балира, а през зимата, когато дестилериите нямат работа, може да се вари маслото. Така до 4 пъти намаляваме стойността на варката, твърди Тодор Кючуков от Биосем Селект

Интервю на Лили Мирчева

- Гн Кючуков, лайката е една от най-масово използваните билки за лечение на заболявания, както и в козметиката. Всъщност колко видове лайка има в България и кои се използват за култивирано отглеждане?

 • Ние сме облагодетелствани, защото лайката е широко разпространена в цялата страна в районите до 1000 метра надморска височина. Познаваме основно обикновената, или т. нар. немска лайка.

 • Рентабилно ли е да се отглежда лайка?

 • Лайката се култивира и при правилно отглеждане, и спазване на технологиите, могат да се получат много добри добиви от около 1200 кг свежа маса на декар. А като суха маса – около 500 кг. Българската лайка е търсена на българския и на международния пазар заради високото съдържание на активните съставки, които се синтезират на наша територия. Това важи и за близо 380 вида стопанско значими билки, които се добиват у нас.

 • Колко вида лайка се култивира у нас?

 • Има два вида лайка. Римска лайка, която е научно известна като Anthemis Nobilis и немска лайка, чието научно име е Matricaria Chamomilla. Въпреки че етеричните масла, добити от двете разновидности, много си прилича в някои лечебни свойства, техният състав не е еднакъв и те имат някои специфични качества, които си струва да се споменат. Немската е тази, която виждаме по полето и тя се дели на различни видове, но това за нас не е от значение сега. Римската лайка има три популярни вида, като два от тях имат стопанско значение.

 • Кои са по-точно са те?

 • Основният вид е от типа Подрумниче и има голяма прилика с Римската лайка, но се отличава с аромата си, който е нещо средно между зелена ябълка и лайка. Тя няма нищо общо с останалите видове лайки и води до нов клон на пазара на маслодайни култури. Тя е семенен тип и може да се размножава със семена. Представлява многогодишно, вечно зелено тревисто растение.

 • Колко години може да се отглежда веднъж засято растение?

 • В зависимост от заплевеляването на почвите, може да се отглежда до 5 години. Леторастите са изправени, листата се нарязани, ароматни и тъмно зелени. Цветовете са тип кошничка. Тя е напълно устойчива през зимата.

 • Кой е вторият вид на Римската лайка?

 • Вторият вид е нецъфтящ сорт, развива се много ниско и се използва като заместител на тревните площи и на тревния чим. Той не цъфти и не вързва семена. Този сорт се налага в райони с повече валежи, защото обича влага. Поддържа се чрез подстригване и косене. Туфата достига 30-40 см, но е незначим стопански сорт.

 • Кой от сортовете е най-търсен от фермерите за култивирано отглеждане?

 • В последните години особено се търси трети вид - Flore Pleno, наречен още и хибрид, защото е създаден изкуствено. Нейният цвят е тип маргаритка и е характерно, че не вързва семе, защото е хибрид. Това на практика означава, че изцъфтява и дава всички активни съставки, но размножаването става само със шпеклинги. Тя цъфти по време на розобера – през юни и до края на август. Непретенциозно за отглеждане растение и най-добре се развива на слънце, като понася и леко засенчване.

 • Какви са стъпките при производството на култивираната лайка?

 • Моят опит показва, че трябва да се започне от подготовката на почвата и борбата с плевелите. Това е много важно, защото ако отглеждаме конвенционално културата, можем да третираме само с препарати за житни плевели. Няма разработен препарат за широколистни. Преди да засеем лайката, първо си правим „упражнение“ с намалени дози на Раундъп. От направените анализи се вижда, че полученото масло е абсолютно чисто и няма следи от препарата в него. Ако дозата на препарата обаче е по-голяма, постигаме изгаряне на надземната част на многогодишните плевели, при което на следващата година се появяват, а това е много голям проблем. Затова предписваме дози между 600 и 1200 мл на декар в зависимост от пръскачките, които прилагаме – дали са за 30 или 40 литра вода на декар. След преминаване на карантинен срок и задействането на хербицидите, се извършва есенна оран. Сеитбата обикновено се практикува пролетно време. И при двата вида римска лайка е добре отглеждането да се става чрез разсад.

 • Има ли разлика в цените за разсада и семена при двата вида лайка?

 • При отглеждане на лайка от типа на Подрумниче се оказа, че е твърде скъпо, ако е чрез засяване на семена. Затова минахме на „студена леха“ - така, както се получава разсад на тютюна. Първата година Подрумничето се развива по-бавно и достига потенциала си през втората година, но пък себестойността на обработките се намалява и има по-малко ръчен труд при пролетно засаждане. Затова препоръчваме на производителите сами да произвеждат разсад за Подрумниче. Когато произвеждаме разсади се ползват по-малко семена и икономическият резултат е по-добър.

 • Как се създава разсад от Подрумниче?

 • Обикновено вкарваме по около 1 грам семена на квадратен метър. Така на фермера ще му трябват между 15 и 20 кв. метра площ, за да си произведе разсада за един декар. Този тип лайка не е нужно да се полива, въпреки че добре реагира и на поливане, но може да постигне потенциала си и без напояване.

 • Как се отглежда другият сорт лайка – Flore Pleno?

 • Той става все по-атрактивен и на международните пазари. Размножава се по два начина – чрез щеклинги. Това означава пролетно време, когато тръгва да покарва коренището, добиваме щеклингите и фермерът ги сее директно на полето. В този случай има риск за малък процент на прихващане. При опитите сме постигали 70-80% прихващане, а разсадът не е евтин. Тази година за първи път практикувахме създаването на разсад в тарелка. След засаждане в горещата част на деня, получихме прихващане около 99%, което е много добър резултат. Затова смятам, че ще преминем към създаване на разсад в тарелка.

 • Каква е разликата между двата вида лайка?

 • При Подрумничето създаването на насажданията трябват по 70 см разстояние между редовете и между 20-30 см между разсада. Това означава, че вкарваме между 5 хил. и 7 хил. растения на декар. Можем да вкараме и повече, но така оскъпяваме създаването на насаждението. Има неписано правило, че когато тръгнем да създаваме насаждение в сферата на етерично-маслените и лекарствените култури, разбира се - с известни изключения, трябва да се стремим стойността на посадъчния материал да е между 350 и 400 лв. на дка. Това означава, че през първата и втората година ще работим за създаване на насажданието, а при тревистите видове, това не е оправдано. При хирбицида Flore Pleno има друг момент, който се наблюдава. Той прави ластуни като ягодата, но коефициентът на размножение е много голям. Когато се отглежда добре, ластуните стават много дълги и се застъпват. През есента, щом са застъпени и не са полегнали на земята, те не могат да образуват коренче, измръзват през зимата и не можем да постигнем оптимален добив на зелена маса и масло. Затова вече препоръчваме на производителите засаждането на коренчетата да бъде на 40 см разстояние. Сортът Flore Pleno се отглежданай-добре при поливни условия. Нашите наблюдения сочат, че най-добре е чрез оросяване или чрез капково напояване. Може да се предпочете първият способ, защото вторият е по-скъп. Грижите по време на вегетация са нормалните - от 2 до 4 окопавания. Първата година може да се наложи да направим и ръчно окопаване, ако не е изведена добре борбата с плевелите. Правим торене с минерални торове преди да засаждането. Вкарваме комбиниран тор МПК в рамките на 25-30 кг на дка, но трябва да се направи почвен анализ, за да знаем колко точно да използваме. Характерното е, че през вегетацията трябва през поливка да вкарваме много малко – от 2 до 4 кг азот на декар. От повече няма нужда, защото прилагането на по-високи норми води до по-големи разходи.

 • Какви са разходите при прибирането на лайката? Както знаем, розопроизводителите пострадаха този година при прибирането на цветовете, тъй като цената на труда стана непосилна за тях.

 • При Flore Pleno един човек набира на ден между 8 и 10 кг. Обикновено на 1 кг набран цвят се заплаща между 2,50 и 3 лв. Така че – пресмятайте.

 • Какво следва в преработката на лайката?

 • Вече показахме, че получаваме един много добър продукт на международния пазар, но в преработката му трябва да се включи и добра сушилня. Ако след набирането не се ползва добра сушилня, римската лайка не може да даде снежнобял цвят, а това веднага намалява цената и продуктът става нерентабилен. Ако сушилнята е добра, отиваме на много добри цени и норма на печалба от 50% нагоре.

 • А как стои въпросът с маслото от лайка и какъв е пазарът му?

 • И двата вида лайка отглеждаме за масло. Добивите и при двата вида са около тон цвят на декар. Прибирането става с най-обикновена косачка за люцерна, като за да намалим ръчния труд на големите площи, трябва да намерим сламоприбиращи ремаркета. Такива има в по-евтин вариант – втора употреба от Германия. На ден едно ремарке и една косачка, спокойно могат да приберат средно по 50 дка, което е добър резултат. При Подрумничето добивът на масло е от порядъка на 500-600 г от декар. При хибрида Flore Pleno – между 800 и 1000 г от дка. При първия вид е около 0,6 вариацията на маслеността, при втория – около 0.8. Правили сме опити и с двата вида и видяхме, че могат да се изсушат и балират и през зимата, когато дестилериите нямат работа, тогава може да се вари маслото. Така до 4 пъти намаляваме стойността на варката. Ако една варка или един казан от 2,5 кубика, събира примерно около 800-1000 кг, в този случай събираме пет казана в една варка. Тук има допълнителен икономически ефект, защото загубата при „сушено“ масло е минимална. На практика ако правим масло от суха маса, това почти не дава отражение на качеството и количеството на крайния продукт.

  Продължение на интервюта за международните цени на продуктите и още много полезни съвети, може да четете в следващия брой

Прочетена 12919 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта