Фунгицидите на Arysta LifeScience не допускат болести в лозята

На Открития ден на лозата в Карнобат Димитър Димитров – търговски представител за Южна България, представи новите продукти специално за в. „Гласът на фермера“

Интервю на агр. Петър Кръстев

 • Г-н Димитров, каква беше целта на Открития ден, който Arysta LifeScience проведе в лозята на Винпром „Карнобат”?

 • През този сезон ние успяхме да реализираме програма за растителна защита на 100% с продукти на Arysta LifeScience България. Целта на срещата в Карнобат на Открития ден в лозята на „Винпром” беше именно да представим и покажем резултатите от приложението на нашите продукти.

 • Разкажете накратко за вашата технология за опазване на лозята?

 • Технологията като растителна защита стартира в началото на цъфтеж, когато беше направено първото пръскане срещу оидиум по лозата с нашия продукт Домарк. Системен фунгицид с предпазни и лечебни свойства за борба с брашнестите мани по селскостопанските култури. Домарк прониква бързо в растението и се разпределя равномерно във всички третирани тъкани, предоставяйки отлична защита както във всякакви климатични условия, така и по време на бързото пролетно нарастване. Тетраконазол е фунгицид от ново поколение и е регистриран за борба с брашнеста мана у нас. Въпреки че е съвсем нов за България, той е доказан стандарт за сравнение в други части на света, като например Франция, Испания и Италия. Начин на действие: Триазолите (DMI) са семейство фунгициди, блокиращи синтеза на стерол в клетъчните стени на гъбните организми. Този начин на действие е общ за фунгицидите от тази група. Домарк има 3 начина на действие: Парно действие - парното действие спомага за преразпределянето на продукта върху листната повърхност. Това означава по-добро покритие на листната повърхност и новоформираните гроздове. Трансламинарно действие - това означава, че след проникване в растението, Домарк се придвижва между листната повърхност и осигурява защита дори за ненапръсканите части на растението. Високата разтворимост на Домарк в масла позволява бързото му поемане през восъчните съставки на кутикулата на листата и дифундиране през тъканите на растението. Системно действие - относително високата разтворимост на Домарк във вода означава, че активната съставка се разтваря лесно в растението и се пренася ефективно до нетретираните части, като осигурява висока степен на защита, особено по време на бързия пролетен растеж. Последваха пръскания в различни периоди, обикновено между10-12 дни, които бяха комбинирани, както срещу брашнеста мана, така и с фунгицид срещу обикновената мана.

 • Нека да поставим акцент върху останалите използвани фунгициди?

 • Arysta LifeScience предлага един фунгицид срещу обикновената мана – това е Димикс 500 СК, формулиран като суспензионен концентрат. Той е специално формулиран за лозята срещу комплексна защита от обикновената мана. Има трансламинарно, локално-системно действие, което означава, че попаднал върху едната страна на листа, за кратък период от време – в рамките на 3-4 часа, той прониква през целия лист и защитава и ненапръсканите части на листната маса, т. е. листата са 100% защитени. Придвижва се само в листата, докато другите два продукта Домарк и Спирокс, които са срещу оидиума, имат изцяло системно действие – т.е. придвижват се в цялото растение и предпазват листата, леторастите, включително и новия прираст и чепките за дълъг период от 12-14 дни. Продукта позволява да се пръска самостоятелно или в комбинация с фунгициди с предпазно контактно действие.

 • Кажете нещо повече за втория фунгицид срещу оидиум – Спирокс?

 • За борба с брашнестата мана Arysta LifeScience предлага Спирокс – той е нов продукт за втора година на пазара. Активното му вещество е изключително силно и осигурява превенция, както при винените, така и при десертните лозя. Има лекуващо действие и най-важното при Спирокс е изкореняващо болестта действие. Дори при наличие на болестта и по листата, и по чепките имаме изкореняващо патогена действие, което го прави изключително подходящ в случаи на евентуална зараза. Има различен механизъм на действие от повечето използвани на пазара триазолови фунгициди, което го прави подходящ партньор в извеждане на успешна борба срещу брашнеста мана и от възможни прояви на резистентност срещу регистрирания патоген.

 • Това са сравнително нови продукти, доколко се познават те от българските лозари?

 • Естествено, като използваме трибуни, чрез дни като Открития ден в лозята в Карнобат ние ще популяризираме новите ни фунгициди и се надяваме да спечелим доверието на лозарите.

 • Гарантирате ли, че лозята могат да бъдат опазени само с ваши продукти от болести и неприятели?

 • Да, това е възможно, тъй като нашите фунгициди Димикс, Домарк и Спирокс са регистрирани в България в рамките на един сезон до 4-5 приложения, което е напълно достатъчно. По-добрият подход е фунгицидите да бъдат комбинирани с различни активни вещества, с цел избягване на резистентност, както от оидиум, така и от обикновена мана.

Ариста ЛайфСайънс България предлага решения, гарантира успех, култивира просперитет! 

Прочетена 2155 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта