Американци са създали принципно ново средство за защита на растенията

Американците са създали ново средство за защита на растенията, което работи съвсем различно от съществуващите пестициди. CropCoat - това е името на новото средство - не прониква в листата, не убива насекоми, а създава много тънък защитен филм на повърхността на растенията.

Както казва генералният директор на фирмата-изобретател Crop Enhancement Кевин Чен, този филм не е токсичен. Тя обхваща цялата повърхност на растението - стъбло, листа, плодове, семена, като по този начин се повишава устойчивостта на растенията към вредители и болести и необходимостта от третиране с пестициди намалява.

Авторите на това чудо-препарат съобщават, че CropCoat е съвместим с биологични и химични пестициди. Crop Enhancement е основана от Дейвид Соан - учен химик, а сега също се ръководи от учен.

По думите на Кевин Чен, голяма международна компания, се обърнала към него с молба да помогне в борбата срещу какаовия молец (Conopomorpha cramerella) вредител, който през последните десет години, причинява огромни щети на индонезийските какаови плантации. Поради резистентност, съществуващите пестициди не са достатъчно ефективни, затова учените решават да отидат в другата посока - да не убиват молеца, а да не го оставят да проникне в плода. Проблемът се свежда до създаването на нов вид обвивка - "кора", която би предотвратила навлизането на вредителя в плода.

При създаването на тази "кора" учените са изправени пред проблем. Необходимо е да се създаде препарат, който да не се измива от дъжда. Предвид влажния климат на Индонезия, какаовите насаждения е трябвало да бъдат третирани с пестициди на всеки две седмици (до 20 пъти на сезон).

Но благодарение на създаването на CropCoat честотата на третирането с пестициди е намаляла от двадесет на четири на година.

С течение на времето препаратът се радва на успех в други страни от Югоизточна Азия на насаждения от боровинки, цитрусови плодове и кафе.

Петър Кръстев

Прочетена 1647 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта