Изкуствен интелект позволява да се получат растения с програмирани характеристики

Инженери от Масачузетския технологичен институт са разработили „хранителен компютър“ с изкуствен интелект, който автоматично оптимизира условия като влажност и осветление за получаване на растения с определени качества.

За разлика от други подобни разработки, системата има открит изходен код, а инженерите са предоставили достъп до инструкциите за нейния монтаж и настройки.

За да се увеличи ефективността на отглежданите растения по пътя на намаляване на необходимото за това пространство се разработват различни концепции, като вертикални ферми и отглеждане в контролируема среда. За разлика от обикновеното селско стопанство, в тях растенията се осветяват не със слънчева светлина, а със светодиоди. Някой се опитват да ги адаптират за масово внедряване.

Инженерите от Масачузетския технологичен институт са представили прототип на своята система още през 2015 година и са го нарекли OpenAg. Прототипът се състоял от метален контейнер, в които са разположени сензори, светодиоди, помпи за подаване на вода и торове и други компоненти, които позволявали да се променя климата вътре. Те представили по-масивен вариант, поместен в стандартен товарен контейнер, състоящ се от няколко клетки, във всяка от които се поддържали различни условия. Първоначално учените самостоятелно анализирали данните и подбирали най-добрите според тях условия.

В средата на 2016 година екипът изследователи започнал сътрудничество с компании, занимаващи се с разработки в областта на изкуствения интелект. Целта на партньорството се състояла в това, да се ускори и автоматизира подборът на необходимите условия. Изследователите избрали за моделно растение босилекът. Системата непрекъснато анализирала състоянието на растенията от паралелно работещите клетки и внасяла корекции в условията за отглеждане на следващата реколта.

Изследователите успели да оптимизират алгоритъм за това, че с няколко пъти да усилят в растенията синтеза на конкретни молекули, отговарящи за вкусовите им качества. В бъдеще те планират да научат системата да оптимизира условията за изменение на множество различни характеристики, такива като вкус, размер или себестойност. Изследователите отбелязват, че за разлика от други известни разработоки в тази област, тяхната система е напълно открита и достъпна за самостоятелно построяване или модификации.

През 2016 година калифорнийски инженер конструирал робот-градинар, който може самостоятелно да засажда растения, да се грижи за тях, да ги полива и да премахва растящите плевели.

Петър Кръстев

Прочетена 2444 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта