Органично средство в борбата с фузариума

Холандските производители на марули на открито вече няколко години се борят със сериозни проблеми, причинени от фузариум. Хенк Мент, представител на фирма Thatchtec се надява, че скоро ще може да предложи решение на този проблем. Изследванията, проведени в Италия показват, че органичното средство Herbie е в състояние да унищожи спорите на фузариума в почвата.

Всичко е благодарение на бактериите, които са в състава на Herbie и участват в процеса „Soil Resetting“ или възстановяване на почвата. Благодарение на тях, почвата може да бъде дезинфекцирана без употребата на химикали. Процесът на възстановяване се състои в следното:

Органично средство от растителен произход Herbie се внася в почвата. Навлажнява се добре и се покрива с найлон. Така остава в продължение на няколко седмици, температурата на почвата трябва да е най-малко 16° С. Бактериите, които съставляват Herbie, през това време "дезинфекцират" почвата.

Herbie е създаден през 2010 г., а проучванията, проведени в Холандия в практиката отдавна са потвърдили ефективността му. Института "Cersaa" (Център за изследвания и подпомагане на селското стопанство) в Италия също е провел проучване на Herbie.

Оказа се, че Herbie е ефективен при относително ниска доза от 5 т/хектар, а не 20 т/хектар, както се е препоръчвало досега, което значително намалява разходите за използването му. В допълнение, беше потвърдено, че Herbie успешно потиска Fusarium oxysporum, вкл. трудно унищожаеми хламидиоспори. Италианските учени са провели изпитване и при домати, но подобни резултати са постигнати и във Филипините при отглеждането на банани (в момента фузариозата причинява много сериозни загуби при салати и банани в много страни по света).
Хенк Meнт се надява, че това средство ще помогне на производителите на салати в Белгия и Холандия. В близко бъдеще ще започнат преговори с университета във Вагенинген, който наскоро получи финансиране за изследване начини за борба с фузариоза при салата. В Италия, проучванията продължават заедно с CBC Biogard, компания, специализирана в биологична защита на растенията.

Петър Кръстев

Прочетена 1364 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта