5 растения за биогориво на бъдещето

Царевицата, соята и соргото са единствените култури, които се оказаха икономически изгодни за промишлено производство на биогориво в САЩ (голямо количества етанол от захарна тръстика се произвежда в тропическите страни, като Бразилия). Но екологичната издръжка, свързана с отглеждането на царевица в промишлени мащаби изискваща необходимост от плодородни земи, напояване, обработка на почвата и тракторно гориво — превишават екологичната изгода от изгаряне на такова биогориво.

Теоретично всеки растителен материал може да бъде превърнат в биогориво, включително и такива отпадъци, като стърготини и царевични стъбла (сега етанол се произвежда основно от царевица). Учените работят над получаването на биогориво от култури, които растат на всяка почва, изискват минимално напояване и торене. Ето няколко от най-перспективните растения, над технологиите за използване на които се трудят изследователите.

Коноп

Мечтата на Хенри Форд моженякой ден да стане реалност. Конопеното влакно има дълга история на използване, а семената не само са хранителни, но съдържат и извънредно високо количество масла. Конопът всъщност е трева, която расте на бедни почви и изисква минимални разходи за отглеждане. Освен това, той произвежда почти четири пъти повече масла на 0,5 ха, отколкото соята. Най-големият проблем в използването на конопа за производство на биогориво се състои в това, че малко се отглежда. Някой страни, такива като Франция и Канада, го произвеждат в ограничено количество, но в САЩ „промышленная конопля“ е незаконен за отглеждане от 1930 година.

Пещерно просо

Както вече беше казано, царевицата съдържа почти толкова енергия, колкото се изразходва за нейното отглеждане. В същото време пещерното просо съдържа 5 пъти повече енергия, отколкото се изисква за неговото отглеждане и преработка в етанол. Проблемът е в това, че „целулозната“ технология за биогориво, която е необходима за превръщане на тревата и дървесните растителни материали в етанол, не прогресира така бързо, както технологията за преобразуване на зърното в гориво. Т. е., такава технология съществува, но все още не е икономически изгодна. Независимо от това, няколко милиона галона целулозни биогорива се произвеждат годишно в Съединените щати. Изглежда, че замяната на такива технологии е просто въпрос на време.

Арундо тръстиковидно

Стотици хиляди хектари в южните части на САЩ, от Флорида до Калифорния, са наводнени с тези екзотични растения— арундо тръстиковидно (гигантска тръстика). То е родственик на бамбука, за една година расте на 6-9 метра височина, произвежда повече биомаса на 0,5 ха, отколкото почти всяко друго растение на земята. Арундо се смята за по-добър кандидат за производство на целулозен етанол, отколкото просото, и се използва в търговски мащаби в Европа. Агресивността на това растение обаче не стимулира засаждането му къде да е.

Ятрофа

Това е тропически храст отровен за хора и домашни животни, но семената се състоят на 40% от нефт. Такъв нефт исторически се използва като газено (за лампи) масло. От средата на 2000-та година десетки хиляди хектара ятрофа са засадени за биогориво в Индия и Африка. Известно е, че това растение се развива край пътя, но за максимален добив на нефт са необходими хубава почва и напояване. Изследователите продължават да „подобряват сортовете, а няколко африкански страни инвестират в това, предполагайки, че ятрофата е техният ключ към бъдещото гориво.

Морски водоросли

Водоросли изработват до 200 пъти повече масла на 0,5 ха, отколкото соята. Тези бързорастящи водни организми могат да се отглеждат в солена вода, или в плитки води в пустинята, където никакви други култури не могат да оцелеят. Министерството на енергетиката на САЩ заедно с няколко крупни нефтени компании от света е вляло стотици милиони долара за разширяване производството на гориво от водоросли. Преди десет години промишлените промоутъри обещали, че тгоривото от водоросли ще бъде евтино и ще може с него да се зарежда дори на бензиноколонките. Но капризите на тези водорасли направиха производството им изключително скъпо.Въпреки че това лято Exxon Mobil съобщи за технологичен пробив, който най-накрая ще направи водораслите икономически жизнеспособни. Този пробив е свързан с генетично модифициран щам на растенията.

Петър Кръстев

Прочетена 6552 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта