В Дания произвeждат растителен протеин с аминокиселинен състав, както при яйцата

Фуражна трева в Дания се произвежда лесно и евтино. Отглеждат я в цялата страна в големи количества, заедно с азотфиксиращи култури, такива като люцерна, което помага да се подобри качеството на почвите по пътя на предотвратяване загубата на хранителни вещества. До този момент фуражните треви основно са използвани за храна на едър рогат добитък.

В стремежа да се разработят устойчиви хранителни продукти, които могат да нахранят растящото население на света, изследователи от Националния институт по хранетелни продукти в Датския технически университет разработили метод за извличане на протеин от билки,  за да го използват като източник на храна.

Аминокиселинният състав на растителния протеин е аналогичен на аминокиселините в състава на други източници на белтък, такива като соя, яйца и серум. Освен това производството на тревния белтък оказва значително по-малко влияние на околната среда и климат.

Първата стъпка за извличане на протеина се състои в „усукване“ на тревата чрез винтова преса, която действа като гигантска сокоизстисквачка. Той разделя суровия материал във влакнеста суха и течна фракция, съдържаща протеин. При следващата обработка от течната фракции се отделя белтъкът, който след това се изсушава до прах.

Килограм от получения белтъчен прах примерно е 10 пъти по-скъп, отколкото ако суровината е била продадена като фураж. Освен това, сухата фракция все още може да бъде продадена като храна за едъррогат добитък, което повишава общата рентабилност и устойчивост на концепцията. 

 А как е на вкус растителният протеин?

До този момент Националният продоволствен институт е успял да пусне такива продукти, като протеинови батончики, съдържащи до 10% растителен белтък, за да не се мръщят хората от специфичния привкус.

Добри вкусови характеристики се постигат чрез отстраняване на тревистия привкус с добавка на силни ароматни съставки, като фъстъчено масло, мед или джинджифил и др.

Петър Кръстев

Прочетена 2134 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта