Сеитбата на пролетниците тепърва набира скорост Избрана

Закъснението в сроковете няма да бъде наваксано, но влагата и топлината ще благоприятстват дружното поникване на културите

Агр. Петър Кръстев

Ние, земеделците, сме оптимисти и с надежда подхождаме към всяка кампания – с тези думи фермерът Ангел Вукодинов започна разговора ни за състоянието на есенниците и за хода на пролетната сеитба.

  • Г-н Вукодинов, какви бяха предпоставките за есенниците дотук?

  • Сравнително мека зима, много добра запасеност с влага, дори преовлажняване на площите, сравнително добра есен и едно необичайно за България много добро развитие на есенните култури. Това се отнася най-вече за рапицата, която е капризна култура и рядко дава всичко от себе си. Така че по отношение на есенните култури – рапица, пшеница и ечемик, картината е сравнително добра. Малко е усложнена борбата с плевелите и болестите. На този етап болестите леко ни пощадяват, но плевелите – не. Те се развиват много добре и там, където борбата с тях е закъсняла, няма да бъде успешна.

  • Сериозно ли е изоставането в пролетната сеитба?

  • При пролетните култури изоставането е доста сериозно. Миналата година сеитбата на всички пролетни култури в моето стопанство беше приключила на 4 април, а тази година едва сега започваме. Навсякъде е така – или току-що започват, или малко плахо, или никак. Разговарях с колеги както от Южна, така и от Северна България, и от тях разбрах, че едва сега започват и то не навсякъде. Тези дни в моето стопанство се налага да вадим машините от затъване, и то уникални затъвания. Самоходни пръскачки, гумите на които са два метра, не могат да се видят, като затънат. Пролетната работа закъсня и ще продължи най-вероятно и през май месец.

  • Какви ще са последствията от това закъснение?

  • Вероятно, пролетните култури няма да покажат потенциала си. Така или иначе, пролетниците заедно с рапицата са тези, които носят икономически ефект за стопанствата. Есенните житни култури през последните години са почти на ръба. Добивите от тях чувствително се повишиха, но печалбите са около нулата. Защото себестойността е доста висока, а световните пазари се задържаха на едно ниво. За съжаление, от пролетните култури за втора поредна година изключение прави слънчогледът. Цените са от порядъка на 500 – 600 лв./т, при положение че цената е била 900 –1000 лв., а нормално е да е около 800 лв./т. Себестойността на 1 декар слънчоглед е 150 – 170 лв., в зависимост от интензитета на производството. Миналата година необичайно ниските добиви в Южна България – 192 кг/дка по 58 ст./кг ни донесоха загуба, като дори не покрихме себестойността. Ако се запазят тенденциите със закъснението в работата на полето и тези по отношение пазара на слънчоглед, няма да имаме добра икономическа ефективност от пролетните култури.

  • Търсят ли се алтернативни култури?

  • Тази година хитови култури са протеиновите, всъщност тази тенденция е от няколко години насам. Това е поради две причини – имат специален бюджет от 15 млн.€, които са допълнителна субсидия за тези култури. На пръв поглед изглежда добре, но не повече от 30 лв./дка. Но в момента площите с тях надминават два милиона и половина, така че ефектът ще е много по-слаб – от 30 лв. субсидията ще падне на 11-12 лв./дка.

  • Коя от протеиновите култури е предпочитана от фермерите?

  • Много хора се нахвърлиха на нахут, интересна култура, но доста капризна по отношение на времето. Цъфтежът е почти фатален в зависимост в кой период става и когато е в много сухо време, не може да се очаква добра реколта. Освен това се напада от много болести, най-вече чернилката. Изчезва търговският вид и арабският, и турският пазар, които са основни купувачи, не го приемат. Другият проблем е, че оптималният срок за сеитба на тази култура е февруари, а в момента продължава да се сее, така че нищо чудно това да изиграе лоша шега. По предварителна заявка площта трябваше да достигне около 1,8 млн. декара, предполагам, че ще бъде поне с половин милион по-малко, защото част от колегите ще се откажат.

Прочетена 1860 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта