Естествена хибридизация между два вида нощенки - царевична и памукова

Трябва ли да очакваме появата на нов вредител- мутант?

Нощенките са най-голямото семейство от Lepidoptera, което наброява 1 089 рода и 11 772 вида. Сред тези пеперуди има много силно мобилни видове, за които обменът на адаптивни признаци чрез хибридизация влияе на свойствата им като вредители.
Неотдавнашната инвазия в Южна Америка от един от най-важните вредители - Helicoverpa armigera (памукова нощенка), силно обезпокои учените за формиране на нови комбинации от адаптивни гени тясно свързани след хибридизация с Helicoverpa Zea (американска царевична нощенка).
За да изследват склоността към хибридизация в рода Helicoverpa, изследователите провеждат повторно проучване на целия геном на образци от шест вида, като се фокусират по-специално върху структурата на популации на Нelicoverpa armigera и връзката с Helicoverpa zea.
Експериментите показват, че и двата подвида на Helicoverpa armigera имат голямо генетично разнообразие и по-големи популации от другите видове. Една от изследваните проби показва кодирането на цитохром Р450, което осигурява устойчивост към инсектициди.

Данните, получени от учените говорят за появата на нови хибридни ековидове и подчертават значението на мониторинга на генотиповете на Нelicoverpa armigera до степента на разпределението им в Северна и Южна Америка.

Петър Кръстев

Прочетена 1407 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта