Нови сортове тикви, тиквички и пъпеши

Нови сортове тиквички, пъпеши и тикви приятно изненадват фермерите, които отглеждат тези плодове и зеленчуци през лятото. В Държавния изследователски университет Ню-Хемпшир (САЩ), сортовете били създадени в селскостопанската експериментална станция на университета от учения, професор по генетика на растенията Брент Лой, който е създал вече над 70 нови разновидности тиквички, тикви и пъпеши, продаващи се в каталозите със семена в цял свят.

 

Уникалните разновидности на тиквовите култури са непретенциозни към отглеждане, устойчиви към заболявания и вредители и дават добър добив. „Създаването на нови сортове е ключов фактор за производство на богати на полезни вещества и хранителна стойност плодове и зеленчуци. Такива качества на културата, като добра добивност и непретенциозност имат първостепенно значение. Подобряването на външния вид на сорта, хранителност и вкусови характеристики повишават търсенето сред потребителите и в същото време осигуряват добър доход на производителите“, отбелязва проф. Лой

Две нови разновидности на тиквички: Smooth Operator и Blonde Beauty — жълти, гладки с цилиндрични форми. Тяхна отличителна особеност е намаленото количество шипове по листните дръжки и листата, което минимизира загубата на плодове при прибиране на реколтата, а също и разраняване кожата на работниците, прибиращи зеленчука. Освен това, вертикалната, открита структура на растенията позволява без затруднение прибирането на реколтата от дълги тънки тиквички с много нежна и гладка кожица.

Два нови хибрида пъпеши: Honey Sak и Milan също са вече в продажба. Honey Sak е голям пъпеш - 2,5-3 кг с много високо съдържание на захар, възхитително сладък вкус и светло-оранжево плодово месо. Кората е с ярко жълт цвят. Растението е устойчиво на брашнеста мана и фузарийно увяхване. Milan се отличава с ранозрелост, отличен вкус, неизменно високо съдържание на захар и устойчивост на фузарийно увяхване и брашнеста мана.

Разновидностите тикви: Snowball и Blanco поразяват със своята нестандартност. Те имат бяла окраска. Големите жълти тикви Mellow Yellow и Sunlight притежават добри съпротивителни способности към брашнеста мана.

Петър Кръстев

Прочетена 2023 пъти Последно променена в Събота, 12 Май 2018 22:01
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта