ФАО предупреди за бъдещото изчезване на пчелите

ФАО и ЮНЕП (UNEP - програмата на ФАО за околната среда) предвиждат бързото изчезване на пчелите и предупреждават за потенциални щети за световната продоволствена програма, свързани с намаляване броя на тези насекоми.
Повечето продоволствени култури в света зависят от опрашването от насекоми (пчели, пеперуди и бръмбари), както и от птици и прилепи. Според експертите на ФАО днес 35% от опрашителите, по-специално пчелите и пеперудите, и около 17% от опрашителите гръбначни животни, например прилепите, са застрашени от изчезване.
Учените отдават изчезването на насекоми на много фактори, но най-често причината за тях е използването на пестициди и глобалното затопляне. ФАО препоръчва да се откажем от употребата на пестициди в селското стопанство, тъй като в бъдеще тези вещества могат да доведат до отравяне на цели кошери, замърсени с нектар и прашец.
През 2017 г. ООН одобри Световния ден на пчелите. Празникът се празнува на 20 май - рожденият ден на основателя на модерното пчеларство, словенеца Антон Янши.

Петър Кръстев

Прочетена 1510 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта