Жътвата на есенниците започна с две седмици по-рано Избрана

Фазите на пролетните културите галопират, без да са натрупали достатъчно биомаса

Агр. Петър Кръстев

Необичайна година! Максимата, че година с година в земеделието не си приличат отново се потвърди. Този път с изпреварващо развитие на културите – както на есенниците, така и на пролетните. Жътва в първите дни на юни не помнят дори най-старите хора. Слънчогледите са в бутонизация, без да имат достатъчно листна маса, ня мустя има признаци на завяхване. Някой царевици също още от сега проявяват признаци на дефицит на влага и са със засукани листа. В същото време не са малко и местата с унищожена реколта от градушките.

Все пак трябва да уточним, че картнината в страната е доста пъстра и нееднородна. Всичко, което се наблюдава е в резултат на това дали са паднали достатъчно валежи през април и май или не. Местата, на които земеделците временно бяха спрели сеитбата, поради сушата, ранните посеви са в по-добро състояние от късните. Състоянието на културите зависи още и от типа на почвата и влагозапасяването й от зимата.

Жътвата на ечемика както в Южна, така и в Северна България започна още преди 10-ина дни. Добивите от културата също са от едната до другата крайност – съобщават се добиви както от над 700 кг/дка (Стражица), така и такива под 250 кг/дка (в Южна България).

Пшеничната реколта също ще е различна. Разликите ще дойдат и от различната селекция, която зърнопроизводителите използват, както и от приложената агротехника. Там, където засушаването беше значително и не е приложена адекватна растителна защита, ръжди (жълта и кафява) налегнаха чувствителните западни сортове. Възможно е тази година добивите от тях да не са според очакванията на производителите.

По всичко е ясно, че отново се очертава година, която ще постави земеделските производители пред нови трудни предизвикателства и неочаквани изпитания. Дано характера на времето ни опровергае!

Снимка:

Слънчоглед в Пловдивско, който вече проявявя признаци на завяхване

Прочетена 2968 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта