Испания презентира най-сладките мандарини в света

Отглеждането на мандаринови дървета от сорта „Пролетно слънце“ може да става само по лиценз

Официалната презентация на новия сорт мандарина „Пролетно слънце“ се е състояла във Валенсия. Мероприятието е оправдало очакванията на организаторите, защото много хора са искали да пробват супер-мандарините.

„Ние сме много доволни от интереса към този продукт. От почти 100-те килограма мандарини, които донесохме за дегустация, останаха само корите“, казва Дейвид Алба, генерален директор на компанията, която притежава ексклузивен лиценз на сорта в Испания.

„Пролетно слънце“ е резултат от индуцирана мутация на мандарини Murcott, постигната чрез облъчване. С разработката на сорта са се занимавали учени от организацията на селскостопанските изследвания (ARO) в Израел.

Трябва да се отбележи яркият, превлекателен цвят на плодовете на този сорт, а също и наситеният, много сладък вкус и високо съдържание на сок (над 50%). По скалата на Брикс съдържанието на захар в мандарините „Пролетно слънце“ се колебае от 15 до 17%, което ги прави един от най-сладките цитруси в света. „Първите дистрибутори, вече продават мандарини „Пролетно слънце“ в САЩ, Австралия и Южна Америка“, казваАлба.

Над 2000 хектара мандаринови дъревета от този сорт са засадени в Израел, Австралия, Южна Африка и Перу. В Испания за осигуряване на правилен маркетинг е разрешен максимален предел от 700 000 дървета.

Производителите, които искат да отглеждат „Пролетно слънце“, трябва да получат официален лиценз. В противен случай ще получат съдебни искове, започващи от 1 януари 2019 година.

Петър Кръстев

Прочетена 947 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта