Великобритания инвестира над 100 милиона лири стерлинги за създаване на суперкултури в Африка

Новите суперкултури ще помогнат да се намали глобалният дефицит на хранителни микроелементи в храната на хората - смята се, че това ще засегне повече от два милиарда души по целия свят 

Суперкултурите трябва да революционизират селското сторанство в Африка, смятат експерти от Департамента за международно развитие на Великобритания.

Стотици милиони лири били инвестирани от британски ведомства за създаване на нови култури за отглеждане на Африканския континент. Растенията трябва да бъдат устойчиви на болести, да издържат на суша и да могат да оцеляват при наводнения. Вече има разработки на ориз, който може да живее дори при пълно потапяне под вода в продължение на две седмици, бобови култури с по-високо съдържание на желязо и царевица, способна да понася засушаване и обогатена с витамини и минерали.

Южна Африка притежава огромен потенциал за производство на хранителни продукти, които ако правилно се използват, могат да гарантират продоволствената безопасност в региона.

Само в Замбия площта на плодородната обработваема земя е повече, отколкото в Обединеното Кралство. Въпросът е в това, как да се разблокира този огромен потенциал, а също и борбата с проблемите, свързани с промените в климата. Замбия, една от най-плодородните страни на континента, произвежда широк асортимент продукти, включително и царевица, ориз, просо, сорго и сладки картофи.

Независимо от тези възможности, според Замбийската национална комисия по продоволствие и храни, 52 процента от случаите на детска смъртност са причинени от недохранване, а 40 процента от децата на възраст до пет години изостават в растежа си от рахит.

Иновациите в селското стопанство могат да станат ключ към решаване на проблема с глада както на Африканския континент, така в перспектива да послужат и за това, че да нахранят цялото човечество. Пример за това трябва да послужи британско-африканския проект по създаване и популяризиране на суперкултурите.

Петър Кръстев

Прочетена 833 пъти Последно променена в Петък, 06 Юли 2018 13:41
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта