Първи стъпки в прецизното земеделие – част 1 Избрана

Откъде да започнем внедряването на технологии за прецизно земеделие в стопанството

През последните години новите технологии започнаха да навлизат все по-активно и в областта на земеделието. С всеки изминал сезон фермерите се убеждават в положителните резултати, до които внедряването на модерно оборудване може да доведе. Дисплеите за навигация и управление позволяват на машините да работят с по-висока точност и по-прецизно по всяко време на денонощието. Софтуерните решения за земеделие подобряват отчетността в стопанството и водят до по-добро планиране и по-рационално използване на материалите. Земеделските производители могат да достъпват необходимата им информация по всяко време и от всяко устройство, което ги прави по-гъвкави по време на работа и им позволява да вземат по-бързи и обосновани решения. GPS технологиите за проследяване на машините и горивото и системите за управление на материалите и добива дават на фермерите пълен контрол върху случващото се в стопанството, а чрез почвените, растителни анализи и сателитното наблюдение на полетата земеделските стопани могат да следят развитието на посевите и да вземат своевременни мерки при необходимост.

Всичко изброено дотук може би звучи като твърде висока инвестиция или като ферма на бъдещето, но истината е, че само няколко правилно подбрани стъпки могат да доведат всеки земеделец до успешните крайни резултати, които желае да постигне в развитието на своето стопанство. В Украйна, например, прецизното земеделие се оказва най-ефективно за окопните култури - слънчоглед, царевица. Там елементи на прецизно земеделие са внедрени в 20-30% от обработваемите площи. Най-често използваната технология е автопилот, който предотвратява припокриванията и пропуските и позволява на механизаторите да контролират по-добре цялостната обработка. В България GPS навигациите и управленията също стават задължителен елемент от оборудването на всяко иновативно стопанство.

Но откъде да започне един земеделски производител, който обмисля модернизиране на своето стопанство? И какви потенциални проблеми трябва да бъдат взети под внимание във всеки един етап от процеса?

Недоверие или грешни очаквания към продукта

Едно от най-разпространените мнения сред фермерите по отношение на компаниите, предлагащи модерни технологии е че просто се опитват да им продадат скъпо електронно оборудване, без да ги интересува дали то реално ще бъде полезно. Може би на пазара наистина има такива компании, които не разчитат да задържат клиента като му предоставят работещи за тях решения, а продават веднъж и след това търсят нови хора. Подобни фирми обаче, не просперират дълго.

Истински успешни са компаниите, които работят в името на фермера, защото знаят, че само чрез това успешно сътрудничество се земеделието се развива и целият бранш върви напред. Целта на тези фирми е да помогнат на земеделските стопани в избора им, като се стремят да им предложат това, от което имат истинска нужда и то не е непременно най-скъпото или „най-модерното“ устройство.

Друг често срещан проблем е впускането в използването на нови технологии без предварително запознаване с възможностите на продукта и без поставяне на реалистични очаквания към работата с него. За да избегнат подобни проблеми, лидерите в бранша често предлагат едномесечни демо периоди за работа с продукта, по време на които фермерът може да се запознае с функционалностите и да се убеди във възможностите на продукта преди да го заплати.

Липса на желание за промяна

В повечето случаи промяната и нововъведенията в една организация се случват бавно и срещат съпротива от страна на служителите. За персонала е по-лесно да работи със старите, установени методи и освен ако не види реалната полза от работата с новия продукт, може да се противи на внедряването му. В практиката редовно се срещат и примери, в които служителите злоупотребяват с материалите, горивото или продукцията и въвеждането на новите технологии може да спре незаконните им облаги.

Пример отново от едно стопанство в Украйна, в което картограмата от внасянето на средства за растителна защита показвала, че всичко е наред, картограмата от внасянето на торовете - също, и само на картата на добивите излизала доста печална картинка. Впоследствие се изяснява, че пръскачката е внасяла вода, торовнасящата машина за минерални торове е работила напразно, а торовете и препаратите просто са били откраднати. Подобно нещо няма как да се случи в стопанство, което използва GPS система за проследяване на машините или оборудване за контрол на материалите и добива, например.

Решението за некоректните служители е ясно, но по отношение на останалите, много компании, дистрибутори на прецизна техника, предлагат допълнителни обучения за персонала. Една иновативна възможност в България е обучителният център NIKAcademy, който отвори врати през зимата на 2017 г. и вече активно обучава механизатори и агрономи за работа с технологии за прецизно пръскане, сеитба и грижа за почвата и растенията.

Безсистемно внедряване на прецизното земеделие

Прецизното земеделие е комплекс от елементи и внедряването им без предварителен план, проучване и съобразяване с нуждите на стопанството, може да доведе до повече проблеми отколкото ползи. Често се наблюдават ситуации, в които е изготвена карта с предписание за торовнасяне или за пръскане, спрямо извършени почвени и растителни анализи, но стопанството не разполага с техника, която може да разчете картите, за да бъдат извършени съответните приложения.

Най-големият проблем според специалистите обаче си остава липсата на точна оценка на резултатите от внедряването на новото оборудване. Фермерите знаят колко са инвестирали, но не отчитат какво са получили от своята инвестиция, а разчитат само на своята субективна оценка. Това, което трябва да се проследи всъщност, е обективната оценка на работата в процент ефективност, пари или вложени/спестени материали.

За целта е необходимо първо да се направи подробен план кои процеси трябва да се оптимизират, в каква последователност да се случи, кой ще отговаря за това и как ще се проследят резултатите. След като се направи подобен план, фермерът може да се консултира с компания от бранша, която да препоръча най-подходящото оборудване за съответната обработка и за целите на стопанството.

Очаквайте втората част на статията, в която ще ви разкажем как да приложите новите технологии при различните агротехнически мероприятия, с кои решения да започнете и как да надградите оборудването си по най-оптималния начин.

Прочетена 1255 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта