Как се прави умна оранжерия Избрана

До 2022 г. пазарът на интелигентни решения за парници ще достигне 1, 3 млрд. щатски долара. През 2016 г. този показател е бил 680 млн. щатски долара. Преди земеделците имаха нужда от много работници, които да контролират условията в оранжерията. Днес повечето от тези задачи могат да бъдат решени с помощта на интелигентни датчици и смартфон.
Как работи?
Умната оранжерия е оранжерия, която има микроконтролери за интернет на нещата, сензори и специално приложение. Често умната оранжерия може да се синхронизира и с други технически решения, например автоматичните системи за поливане.
Микродатчиците могат да контролират огромен масив от фактори - температура, качество на почвата, количество на пестицидите, осветление. Датчиците също така фиксират данните за растежа на културите, напояването, изполването на торове и средства за растителна защита. Те изпращат събраните данни към локален или облачен сървър. Панелът на уеб-администратор позволява на фермера да настройва параметрите на системата и да я синхронизира с останалите решения. А приложението на мобилния телефон събира отчети за състоянието на културите и условията в оранжерията, генерира предупреждения, ако някой показател не отговаря на нормите.
Съвременните технологии позволяват да се създават умни оранжерии много по-евтино.
Съставни части на умните оранжерии
 
Микроконтролерът IoT (MCU) е основата на всяка система в оранжерията. В зависимост от изчислителната си мощност, микроконтролерът може да използва различна операционна система за обработка на данните от датчиците и предаването им на сървъра. Ако на потребителя не са му необходими камери и сложни сензори, то може да избере обикновен контролер, който поддържа няколко вида датчици, използва Bluetooth, потребява малко енергия и може да бъде поставен в почвата или прикрепен непосредствено към растението.
По-сложните IоT решения за оранжериите се внедряват с помощта на мини-компютри като BeagleBoard, Arduino или Raspberry PI. Те използват вградено програмно осигуряване  C++ за обработка на данните от датчиците и предоставят някакви възможностти за машинно обучение.
Микроконтролерите се включват към електрическата мрежа, но употребяват много малко електричество - 15 мА с активно предаване на данните и само 5 мА при спящ режим.
Следващата стъпка е осигуряването на връзка между микроконтролерите, които съставят информационната система. Връзката може да бъде осъществена посредством  Bluetooth, като определени възли си обменят данни и ги отправят на сървъра. Но ако в оранжерията се поставят няколко Wi-Fi рутера, то това ще позволи на датчиците да се включват към Интернет и да отправят данните непосредствено на сървъра. Изборът на вида на включването зависи от типа на датчиците и микроконтролерите, които се използват, от силата на сигнала на Wi-Fi и общата площ на оранжерията.
Едва ли фермерът може да реализира такъв проект самостоятелно, по-ефективно е той да бъде реализиран от специализирана компания, която има опит в този вид оборудване. 
 
IoT е бъдещето на земеделието. Интернетът на нещата е способен да увеличи производството на хранителни продукти със 70 на сто. По тази причина днес 6 на сто от всички проекти в областта на Интернета на вещите са падат именно на земеделието. Само за последните 4 години са продадени приблизително 600 милиона датчици за земеделието. И значителна част от тях се пада именно на умните оранжерии.
 
 
Прочетена 4037 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта