Късната епифитотия от мана по лозята не отмина и нас

Горещата и влажна пролет оказа влияние върху развитието на маната и за първи път за последните 10 години маната се върна по-късно в лозята на Ардеш, Южна Франция. Такова е положението в цяла югоизточна Франция.
Последната разрушителна еmrфитотия от мана в този регион е регистрирана през 2008 г. Лозята в районите Еро, Гар, Вар, Воклюз също силно пострадаха от маната.
Пролетта е била толкова дъждовна, "почти тропическа", че количеството на патогена бързо нараства. Водата и топлината също са допринесли за развитието на маната дотолкова, че превантивното лечение вече не е било достатъчно. Всички пръскания са били увеличени, в допълнение към конвенционалните, органични препарати, но това не било достатъчно за борба с патогена. Непрекъснатите валежи във всички региони са изнервили лозарите. Нападението от мана е било голямо и на лозарите им се наложило да жонглират, за да намерят прозорци за пръскане. В много лозя е било трудно придвижването на машините по редовете. Двойното количество на валежите през юни в сравнение със средните дългосрочни данни са идеалните условия за развитие на късната мана.
Разпространението на маната обаче е неравномерно в районите и често е пропорционално на честотата на пръскане на лозята. На листата, лесно се вижда "мазното петно". Това петно, което има цвят от жълто до червеникаво-кафяво се разпростира и по гроздовете и някои от тях изсъхват напълно. Зърното не може да расте и да се развива правилно.
Понастоящем стабилното слънчево време допринася за спирането на разпространението на болестта, но нови дори и леки дъждове са достатъчни, за да съживят избухването на маната. Ето защо лозарите и винопроизводителите внимателно следят всички метеорологични прогнози.

Трябва да отбележим, че ситуация и в България е същата. Въпреки многократните третирания в много лозови масиви има масово нападение от късно развитие на мана. Тя се овладява трудно поради честите и проливни дъждове, които не позволяват влизане в лозята. Високата атмосферна влажност пък е предпоставка и за развитие на брашнеста мана, както и на сиво гниене. Предвид сложната агрометеорологична обстановка гроздовата реколта тази година трудно ще бъде опазена.

Петър Кръстев

Прочетена 2313 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта