Масово загиване на маслиновите гори в Италия

В италианския регион Апулия над 5000 квадратни метра земя са заразени с бактерията Xylella fastidiosa, която засега е карантинна у нас.
Единственият начин за борба с разпространението й е изкореняването дори и на здрави растения, в радиус от 100 метра.
В резултат на това, 11 милиона маслинови дървета са обект на унищожаване. Това ще доведе до огромни загуби за местното производство на зехтин, което е едно от най-големите в Европа.
Фермерът Чичио Манели е на 81 години. Той е собственик на маслинова горичка, състояща се от стотици дървета. Със сълзи в очите той мисли какво ще прави, ако смисълът на целия му живот бъде унищожен.

"В съседната горичка е намерено заразено дърво", казва той. - Сега властите искат да изкореняват и моите дървета, въпреки, че са здрави. Израснал съм сред тези дървета. Те са моето семейство."
Бактерията Xylella fastidiosa убива не само маслиновите дървета. Тя е не по-малко опасна за повече от 200 вида важни селскостопански култури. Рискови са цитрусовите, прасковени култури и много други, дори и кафето.
Бактерията се разпространява от насекоми от семейство Cicadellidae, които се хранят с растителен сок. Навлизайки в стъблото, бактерията го запушва и растението напълно изсъхва.
В момента почти в целия регион на Апулия дърветата са изкоренени..
Преди 4 години италианското правителство отдели милиони евро за изследване на болестта. Въпреки това специалистите все още не могат да намерят метод за борба с Xylella fastidiosa.
Бактерията се разпространява и в съседните страни, включително Испания.
Италия и Испания произвеждат 70% от количеството зехтин в Европа. Предполага се, че цените на този продукт ще се увеличат.
През 2015 г. Франция е забранила вноса на италиански продукти, които могат да пренесат причинителите на Xylella.
Според Coldiretti - най-голямата селскостопанска асоциация в Италия, от 2014 г. насам производителите на маслиново масло са загубили повече от 1 млрд. евро от разпространението на болестта.
Но Маргарита Д'Амико, един от изследователите на този проблем, е сигурна, че за фермерите има надежда. Тя предлага лечение на заразените растения с меден сулфат и железен сулфат, както и торене на почвата с оборски тор.
Тази година дърветата, обработвани по този начин, са цъфнали, а фермерите се надяват да получат есенна реколта.

Петър Кръстев

Прочетена 930 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта