Преоценка на манкоцеба в Канада

Преоценката се дължи на многобройни причини, включително увеличилия се брой заявления от производителите на селскостопански култури. 
След като Канадската агенция за борба с вредителите (PMRA) през юни 2018 г. реши да ограничи използването на фунгициди с активното вещество манкоцеб при различни култури (маслодайни , овощни и декоративни), с изключение на картофи, производителите са поискали преразглеждане на оценката и решението.
И до днес при отглеждането на картофи в Канада фунгицидите с активно вещество манкоцеб са разрешени, като има и регистрация на такива препарати, предназначени за защита на картофи.
След като жалбоподателите са събрали тежки аргументи в защита на манкоцеб, Канадската агенция се е съгласила да направи преоценка.
Манкоцеб е широкоспектърен фунгицид, който се използва включително за превантивно лечение с гъбни заболявания при културите. До момента няма известни случаи на появата на резистентност на фитопатогени към манкоцеб. Той се използва в някои случаи и като инсектицид, и акарицид. Ефективен е срещу паяджинообразуващи акари и ларви на оранжерийна белокрилка.

Петър Кръстев

Прочетена 953 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта