Лазери вместо химия ще помагат за прогреса на растителната защита Избрана

Изследователи разработват нова методика, която ще позволи в бъдеще оптично разпознаване на плевелите с помощта на комбинирането на задвижваща система и лазарно базиран механизъм за отстраняването им. Това пише специализираният портал topagrar.com.  Използването на подобна иновативна система ще позволи по-бързото и прецизно селектиране на плевелите и по-ефективната борба с тях. Употребата на химикали в растителната защита в момента е подложена на оживени обществени дискусии, а в същото време от години насам се увеличава броят на различните гъбични неприятели и плевели, които не реагират на препаратите.  Това от своя страна води до увеличаване на самосъзнанието на обществото за това, че борбата с тези неприятели трябва да става все по-целенасочена като се редуцира употребата на препарати за растителна защита и заради негативното им въздействие върху околната среда. Със своята нова прототипна разработка учените от лазерния център на германския град Хановер се причисляват към усилията на научната общественост да допринесе не само за промяна на нагласите, но и за практическо приложение на иновациите в растителната  защита. Проектът им е подкрепен финансово с 315 хил. евро от Германската федерална фондация по екология.

Предвижда се в модула да бъде вградена система за оптично разпознаване на плевелите с помощта на лазер, комбинирано с възможността за тяхното унищожаване. Цялата система ще е интегрирана с механизъм за задвижване. Ползата от употребата на лазерното лъчение за борба срещу плевелите посредством топлината им е доказана с редица опити, като това което е липсвало за прилагането на подобна иновативна  система  на практика до момента е бил силен източник на постоянно лазерно излъчване и функциониращ демонстративен задвижващ механизъм.

Системата вече е показала, че с помощта на лазерното облъчване може много прецизно да се отстраняват избраните плевели чрез стопяване на центъра на растежа на плевелите, без обаче да засягат културите. Това ще доведе до селективна борба с плевелите чрез оптимално дозиране на ресурсите като електричество и да се прекрати използването на вода и различни емулгатори при третиране на растенията с химикали.

Експертите от Германия очакват, че прототипът може да се появи на пазара едва след като премине сегашния етап на прединдустриални опити с демонстративния прототип. Изгледите това да стане възможно най-скоро са големи, още повече, че към проекта са привлечени няколко германски технологични компании.

 

Прочетена 2001 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта