Байер представи уникални иновации пред зърнопроизводителите Избрана

Компанията предлага решения, които оптимално повишават добивите и качеството на продукцията

Агр. Петър Кръстев

Наш спец. пратеник в Пловдив

Пред зърнопроизводителите, участващи в 8-ия Национален агросеминар на НАЗ под мотото „Успяваме заедно”, екипът на Байер България – Дивизия КропСайънс, сподели своя опит в иновациите и представи продуктите и решенията, които предлага за следващия сезон в агросектора.

Gabor 1

 

В приветствието си към земеделската аудитория ГАБОР РАВИЦКИ, Управляващ директор на Байер България и Дивизия КропСайанс, представи и глобалната концепция на компанията за бъдещето. Той подчерта, че компанията е един от основните двигатели, който внася иновации. Чрез тях тя дава своя принос в решаването на продоволствения проблем, който непрекъснато нараства поради увеличаване на населението на планетата. В тази връзка г-н Равицки посочи, че натискът от плевели, болести и неприятели ще продължи да бъде предизвикателство, с което производителите трябва да се справят. Според него без използването на модерна растителна защита добивите могат да се понижат с до 40%. „Именно там е ангажиментът на Байер – да ви предостави иновациите, с които да произведете храната по устойчив начин, с възможно най-високо качество“, подчерта Габор Равицки. Той увери земеделците, че иновациите, които Байер предлага за 2019 г., целят да се произвежда повече продукция по оптимален начин и с по-високо качество.

Iliq Bibi6kov 1

Атлантис Флекс – оръжието на Байер в житни култури

ИЛИЯ БИБИШКОВ – Мениджър ключови клиенти на компанията за Югоизточна България, представи най-комплексния и пластичен продукт на пазара, включително и срещу най-устойчивите плевели – новия хербицид Атлантис Флекс на Байер в житни култури. Специалистът обясни, че в продукта има антидот, който го прави изключително толерантен към културата и позволява да бъде използван в много широк диапазон – от 2-ри – 3-ти лист до вретенене на пшеницата. Както пролетта, така и есента на 2018 г. бяха трудни от климатична гледна точка за земеделците, припомни специалистът и им препоръча при контрола на плевелите в житните култури да прилагат есенно третиране, защото полученият ефект е много по-добър.

Препоръката си Илия Бибишков подкрепи с видеоматериали, в които клиенти на Байер от Северна България споделяха своя опит с есенното приложение на Атлантис Флекс. Видеото показа, че приложен наесен във фаза 3-ти лист от развитието на пшеницата, в доза 25 г/дка+ прилепителят Биопауър 100 мл/дка, Атлантис Флекс се е справил перфектно с овчата власатка – един от най-трудните за контрол от противожитните хербициди плевел.

Комплексното действие на продукта бе демонстрирано чрез ефекта му върху раиграс: приложен наесен, 92 дни след третиране се виждаше, че плевелът е на 100% унищожен. Специалистът направи и много важно за земеделците уточнение – опитите с Атлантис Флекс при есенно приложение на хербицида са показали, че тогава може да се работи с по-ниско количество работен разтвор – до 10 л/дка.

Показан беше и опит, изведен в поле, торено с оборски тор, със силно есенно заплевеляване от широколистни и житни плевели, включително райграс и овсига. Поради дъждовете през март т.г. хербицидното третиране на полето е закъсняло. По тази причина прерасналите плевели са били третирани в началото на април с Атлантис Флекс, в доза 32 г/дка+Секатор , в доза 10 мл/дка + Биопауър 100 мл/дка. Заедно с хербицидите, към разтвора е бил прибавен и фунгицидът Сфера Макс в доза 40 мл/дка. В крайна сметка, от това късно третирано поле с прераснали плевели и прераснала пшеница е бил получен напълно нормален добив от 500 – 600 кг/дка. Освен това опитът показва, че Атлантис Флекс безпроблемно може да бъде смесван с други хербициди, с фунгициди, а при необходимост и с инсектициди, и с листни торове. В друг опит беше показано действието на хербицида при прераснал див мак с плътност 20 – 25 растения на квадратен метър: пълното загиване на плевела е настъпило след 41-вия ден.

Je4o Murzov 1

 

Капрено – доказала се технология в царевица

ЖЕЧО МУРЗОВ – Търговски мениджър на Байер България, Дивизия КропСайънс, представи технологията Капрено в царевица. Той препоръча на земеделците да се замислят за сеитбооборота на стопанствата си през следващата година, като вземат предвид и всички съществуващи алтернативни култури – бобови и други пролетници. И допълни, че България е единствената страна от всички съседни държава, която сее толкова малко царевица в сравнение с втората по площ култура – слънчогледа. От агротехническа гледна точка това не е издържано, защото най-масовата маслодайна култура е с променлива и ниска рентабилност, променят се и практиките в обработка на почвата. А царевицата има доста по-добра перспектива по отношение на рентабилност. Във връзка с това г-н Мурзов представи и иновативното решение, което Байер приложи за пръв път у нас през 2016 г. – Капрено вече е един от най-използваните хербициди в царевица. Експертът изтъкна предимствата на продукта, който се вписва в концепцията на Байер: да предлага на земеделците решения за оптимално, рентабилно производство, без да се замърсява допълнително почвите с химикали. И още: Капрено е продукт, който дава възможност за изчистване на полетата от плевели само с едно приложение.

Показан бе опит с приложение на Капрено в царевичен посев, заплевелен с житни плевели и самосевки от технологичен слънчоглед, изведен през 2018 г. в с. Бяло поле. Третирането с продукта е извършено в 3-ти – 5-и лист на царевицата. След два месеца полето е перфектно изчистено от плевели. Такъв опит е бил заложен общо в три локации в страната, като резултатите са сравнени с други опити, при които вместо Капрено е използван стандартен почвен хербицид от масово използвана в практиката технология и впоследствие се е наложило коригиращо третиране с вегетационен хербицид.

И на трите локации, където е приложена технологията Капрено, царевицата е дала с 8 до 10% по-висок добив от декар. Освен това продуктът е с по-добър екологичен ефект върху почвите и не на последно място – сравнено със стандартната технология, решението е много по-рентабилно.

Жечо Мурзов препоръча на земеделците, че най-подходящият срок за приложение на Капрено е между 3-ти и 5-и лист на царевицата, защото тогава е най-добре за културата да бъде освободена от конкуриращите я плевели. Той посочи и възможността за вариране в дозата – от 22 до 29 мл/дка, което позволява гъвкави решения на производителите. Дори опити на земеделци с прилагане на Капрено в доза 20 мл/дка, но в заплевелени полета с едногодишни житни и широколистни плевели са дали много добър резултат. Когато се цели да се избегне вторично заплевеляване до края на вегетацията, препоръчителната доза на хербицида е от 27 до 29 мл/дка.

Качествата на Капрено са го направили изключително популярен продукт и в други европейски държави като Германия Франция, Австрия, а не само в Унгария и България, където беше приложен за първи път, съобщи Жечо Мурзов.

Radoslav Mihalev 1

РАДОСЛАВ МИХАЛЕВ – Мениджър ключови клиенти на компанията за Варна и Добрич, запозна зърнопроизводителите с опита за приложение на Капрено в Североизточна България. Специалистът посочи, че за 3 години хербицидът вече се бори за Продукт № 1 в царевицата. Според него производителите предпочитат Капрено не защото е най-евтиният препарат на пазара, а защото е и най-рентабилният. С едно третиране той контролира еднакво добре и житни, и широколистни плевели, и в същото време дава почвен ефект. Михалев посочи, че през 2018 г. независимо от продължителните дъждове, третираните с хербицида полета са оставали чисти до края на вегетацията. При това добивите на третираните с Капрено царевични посеви са били с 50 до 60 кг/дка по-високи, в сравнение от площите с приложена стандартна технология. Не на последно място, продуктът е изключително селективен за културата и позволява на царевицата да разгърне целия си добивен потенциал, обобщи Радослав Михалев.

Прочетена 910 пъти Последно променена в Четвъртък, 10 Януари 2019 13:22
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта