Хибридните пестициди ще спасят селското стопанство

Производители на съвременни препарати за растителна защита екстремно търсят нови ниши и рецепти, в които традиционната агрохимия съседства с биопестицидите

В продължение на векове фермерите се стремят да защитят своите посеви от плевели, неприятели, нематоди и различни болести. Разцветът на растениевъдството съвпада с откриването на синтетичните пестициди, което е позволило производството на зърно, зеленчуци и плодове на ново ниво. 

Въпреки това, в последните години все по-често се повдига въпросът за обратната страна на интензивното растениеводство с прилагането на агрохимия: недоволство изказват еколози, обществеността и някой специалисти, призоваващи за традиционните методи на производство в селското стопанство и търсещи нови решения за ръст в индустрията растителна защита. По тяхно мнение днес могат да се отбележат три основни проблема за защита на реколтата:

  • Ефективност на съществуващите продукти. Гъбните патогени, насекомите и плевелите развиват устойчивост към химичните пестициди, което води към по-висок риск за тяхното разпространение при по-нататъшно използване на синтетични препарати.
  • Нормативни изисквания. Остатъчните количества пестициди могат да повлияят негативно върху здравето на хората и на околната среда, което е причина за по-строго регулиране по ограничаване на химичните остатъци.
  • Потребителски искания. Потребителите днес търсят по-здоравословна храна, произведена от продукти, отгледани по устойчив и екологично безопасен начин.

Всичко това стимулира тенденция към създаване на по-безопасни, по-устойчиви и екологично чисти решения за защита на селскостопанските култури. Но реалността е такова, че повечето от фермерите не са готови да направят „скок“, за да преминат на 100% на биопрепарати. В отговор на това отрасълът предлага нови хибридни решения, съвместявайки най-добрите „от двата свята“, комбинирайки биологични и химични активни вещества за защита на растенията, за да осигури ефективно решение за долгосрочна защита.

В процеса на земеделие и инбридинг културните растения загубиха своя естествен имунитет или устойчивост към гъбни и бактериални патогени. Въпреки прилагането на традиционни химични пестициди, насочено за борба с тази устойчивост, къде по пътя на химическата ротация, къде с помощта на смеси от различни химични вещества, като краен резултат се образуват високотоксични среди, които са ефективни само в краткосрочна перспектива.

Хибридният разтвор осъществява контрол на реколтата по различен начин от традиционните пестициди, създавайки дълготрайно решение без загуба на ефективност. Скоро компания STK Bio-AG Technologies представи на пазара хибриден фунгицид с добра резултатност, който дава много ниска вероятност за развитие на резистентност или кръстосана резистентност при патогените по растенията. Хибридната композиция съдържа 200 г/л дифеноконазол + 400 г/л екстракт от чаено дърво. Тази формула осигурява различни механизми за защита на растенията за повишаване ефективността в борбата с болестите по растенията и успешно отглеждане на реколтата.

При подходящи концентрации хибридният фунгицид в значителна степен инхибира прорастването на спорите, намалява поражението на обработените листа и ограничава разпространението на поражения, причинени от различни гъби с малко въздействие на токсични химични вещества върху селскостопанските култури. Профилактичната и лечебна активност на препарата, в съчетание с непряката активност чрез растението-гостоприемник във вид на системна резистентност или подобрен растеж, позволява да се смята че този инструмент е доста перспективен в борбата с болестите по растенията. Той е надежден, оставя малко остатъци и осигурява значителна добавена стойност за производителите.

Към момента препаратът се предлага за борба с широк спектър на болести по зърнените, овощните и зеленчукови култури и вече е регистриран в Израел, Сърбия, Филипините и различни страни на Латинска Америка, и е в процес на регистрация в Бразилия, САЩ и ЕС.

Петър Кръстев

Прочетена 923 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта