Биоинсектициди от токсини на паяци и оси

Много съвременни химични пестициди като неоникотиноидите са под строгото наблюдение на регулаторните органи за въздействието, което могат да причинят на околната среда. 

Като алтернатива на агрохимията учените предлагат да се премине към разработка на биоинсектициди на основата на естествени токсини от насекоми. 

Определени видове паяци и паразитни оси, които играят важна роля в биоконтрола на вредителите на селскостопанските култури, произвеждат отрови, токсични за редица вредни насекоми, но без да причиняват вреда за хората и други бозайници. 

Тези съединения са силнодействащи токсини, когато паяк или оса ги вкарат в насекомите-вредители, докато при перорален прием тази токсичност не се наблюдава, тъй като токсинът не може да проникне през слизестата обвивка на стомаха, за да проникне в място за въздействие.

За да решат тези проблеми изследователи от Университета Нюкасъл обединили тези токсини с природни протеини като лектин от кокиче, който действа като „носител“, позволявайки отровните вещества да преминат през стомаха на насекомото и да убият вредителя.

Засега иновацията се тества в лабораторни условия, а полските изпитвания на новия биопестицид ще започнат през 2021 година. Британските учени имат поддръжката на колегите си от Европа. 

„Възможността за сътрудничество с отрасловите експерти от цяла Европа ни радва и ние с нетърпение чакаме възможност да използват нашия опит за повишаване стойността на такъв амбициозен проект“ - казва Джейсън Роуз, ръководител на проекта.

Петър Кръстев

Прочетена 595 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта