Нова перспектива за царевицата

Американски учени са изяснили по какъв начин мексиканските разновидности царевица усвояват азот от въздуха. Откритието може да помогне да се създадат нови сортове култури за икономия на изкуствени торове и да се увеличат добивите при отглеждане на неплодородни почви.

Изследователите са работили 40 години, за да намерят решение за най-продуктивно отглеждане на царевицата, една от ключовите селскостопански култури в света.

Азотът е основен хранителен елемент за растенията. Известно е, че азотът заема 78 процента от атмосферата, но в същото време само бобовите култури притежават способността да го получават от въздуха посредством симбиоза с бактерии. При отглеждане на зърнени култури като царевица фермерите трябва да разчитат основно на азотните торове.

Учените прекарали години в търсене на изолирани участъци на растящи древни местни разновидности царевица, които в хода на еволюцията са успели да се „сприятелят“ с азотфиксиращите бактерии.

През 1980 г. им се отдава да открият такива растения, растящи на азотно-дефицитни почви близо до Оахаки. Но едва през 2000 г. се появяват нови технологии, позволяващи на изследователите напълно да изучат този процес на фиксация на азота.

Изследването показва, че един сорт мексиканска царевица получава от 28 до 82% от необходимия й азот от атмосферата. За това царевицата се е „оборудвала“ с въздушни корени. В определени периоди на годината тези корени отделят гелообразно вещество или слуз.

Слузта осигурява среда с ниско съдържание на кислород и захар, необходима за привличане на бактерии, които могат да превръщат азота от въздуха във форма, която да се поглъща от царевицата.

„Нашите изследвания показаха, че слузта, открита на царевицата Sierra Mixe, е ключов компонент за фиксация на азота“, казва съавторът на научната работа Жан-Мишел Ан, професор по агрономия и бактериология в Колежа по селскостопански науки в UW-Madison. – Ние доказахме това по опитен път, отглеждайки сорта Sierra Mixe както в Мексико, така и в Уисконсин, САЩ.“
Изследователите все още са далече от използването на откритието за комерсиално производство на царевица, но силно се надяват по-нататък това да се случи.

Откритието може да доведе до намаляване използването на синтетични азотни торове за царевицата, а така също открива възможност за значително подобряване на генетичния потенциал на културата.

Петър Кръстев

Прочетена 1186 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта