Състояние на есенниците в страната – реалност и прогнози Избрана

Препоръки към земеделците на Пламен Петров – технически консултант по селекция, семепроизводство и внедряване на нови сортове пшеници в „Пестицид”

Агр. Петър Кръстев

В изложението си пред участниците в семинара на фирма „Пестицид” ЕООД – Шумен в курорта Златни пясъци, техническият консултант на фирмата Пламен Петров направи моментна снимка на положението с есенниците в страната и даде ценни препоръки за предстоящите мероприятия на земеделците.

Състояние на есенниците към момента

Пламен Петров характеризира тази есен като доста особена. В по-дългосрочен план назад у нас е имало 4-5 подобни години, без поникване на пшеницата до 1 ноември. Тази година се е получил точно този вариант. Една от основните причини в някои райони пшениците да не поникнат е липсата на влага. Положението в страната си остава много различно, поясни г-н Петров и описа следната картина. В Предбалкана, като се започне от Врачанския Балкан и се стигне до Варна, близо до планината, има доста посеви, които са в напреднало състояние, особено в района на Луковит, Угърчин, Ловеч, Летница към Велико Търново, малка част на Омуртаг. Там има пшеници в начална фаза на братене. Изненадващо е положението в Южна България – там е имало нормални валежи есента и сега пшениците са малко по-напред от черноземите в Северна България. Най-жестоко е положението в Централна Северна България – от Обнова до Видин. В този район има посеви, които още не са поникнали, едва сега тръгват.

Какво следва да се направи оттук нататък?

Пламен Петров не се наема да даде точна характеристика как ще се развиват посевите, прогнозата е свързана с доста неравномерните температури. Температурите докъм 22 – 24 февруари се очакват да бъдат около 10°С, което според специалиста показва, че дотогава няма да наблюдаваме по-рязко развитие на пшеницата. И макар че през последните 10 дни пшеницата в Северна България е започнала да позеленява, все още темповете на забавяне на нейното развитие не са приключили, констатира специалистът.

Годината е подходяща за обективна преценка на сортовете

В тази връзка г-н Петров посъветва земеделците да си направят преценка на сортовете, които сеят. Според него някои от сортовете независимо от лошите условия се развиват много добре. Въпреки малкото валежи и ниските температури през ноември те са успели да развият добра коренова система от порядъка на 5 – 6 см. Но някои сортове са забавили развитието си, от което не следва, че те не струват или че не може да се разчита на тях, предупреди земеделците Пламен Петров. Има моменти, които са много важни отсега нататък, най-важният от тях е предстоящото хранене. Но в отделните райони, в отделните стопанства, в зависимост от структурата на почвата картината е различна, поради което не могат да се направят общи изводи. Карбонатният чернозем по-бързо се затопля и има хранителни вещества в горната част на орния слой, но там самото растения няма коренова система, която да тегли тези хранителни вещества и да ги преработва. Така че трябва да се вземат решения на място. В случая земеделците имат на разположение екипа от специалисти на „Пестицид”, които могат да ги консултират как да подходят в конкретните ситуации, насочи земеделците Пламен Петров. На много места пшеницата е 1-ви – 2-ри лист, а я торят с азот, предимно карбамид, с укор сподели той.

Междинните култури могат да създадат проблеми на есенниците

Пламен Петров изложи пред земеделците още един проблем: на много места вече се използват No-till и Strip-till технологии. При междинните култури, които се сеят по-рано, тази есен се наблюдаваше добро поникване и развитие. „В случай че имаше нормално поникване и при есенниците, щеше да има негативен ефект от съсредоточаване на неприятели в посевите”, каза специалистът и предупреди, че това вероятно ще се случи тази пролет и ще се наложи да се използват инсектициди.

Пламен Петров обясни причините, обуславящи тази ситуация: При по-ранната сеитба на междинните култури има условия те да поникнат нормално и в момента са в много по-добро състояние от есенниците. Там обработките са по-малко и фактически има добри условия да се развиват и неприятели. Тази година са открити три нови карантинни за България неприятеля, които ще нападнат основно житните култури – царевица и пшеница, съобщи г-н Петров. „Затова на този етап търсете консултации с колегите специалисти и не правете излишни разходи, защото много е важно кога ще предприемете необходимите мерки”, посъветва земеделците агрономът. При евентуално влажна пролет, особено за Добруджа, Силистра и Разград, има вероятност от развитие на кореново гниене, предупреди още специалистът. Затова ще е необходимо по-прецизно обследване на площите и наблюдение на различните сортове пшеница, за да може всеки стопанин да си направи оценка за всеки един сорт как се развива и доколко е устойчив на заболявания.. Специалистът препоръча да не се правят прибързани оценки, защото има сортове, които се развиват по-бавно, но дават нормален добив.

Накрая Пламен Петров обобщи оценката си – до голяма степен всичко зависи от пролетта. И пожела на земеделците тази пролет да е по-нормална, не толкова влажна, за да могат те да извършат всички мероприятия навреме и да получат нормални добиви.

етикети:
Прочетена 1569 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта