В картофите ще бъдат внедрени гени, за да се увеличи устойчивостта им към болести

От въвеждането си през 2015 г. методът за редактиране на гени CRISPR-Cas 9 завладя научния свят. Редактирането на гена позволява на селекционерите на картофи да решават основни производствени проблеми, като податливостта на културата към суша и болести, както и увеличаване на добива.
Юнг Сонг е специалист по болести по растенията в изследователския център на AgriLife в Далас. Заедно със своя екип от учени той пробва по-сложен начин за редактиране на гени при картофите.
Докато по-голямата част от изследванията, проведени в областта на редактирането на гени, изключват гени, Сонг използва по-сложен подход на вмъкване на гени. Сонг обяснява, че този начин на въвеждане предполага нова система, която увеличава съществуващите защитни реакции на растенията, когато те влизат в контакт с патогени.
В миналото учените са се опитвали да контролират болестта чрез прекомерно изразяване на определени гени. Но това често води до неблагоприятни последици, включително по-ниски добиви и качество.
„Така че идеята, която прилагаме, е първо да определим главния регулатор“, казва Сонг. След това определяме регулиращия елемент, който отговаря на патогенните микроорганизми и накрая свързваме тези два елемента и използваме този елемент, за да изразим мнението на главния регулатор. По този начин реакцията на втория регулатор ще бъде повишена, когато бъде инфектирана с патоген.
Сонг и екипът му работят и по друг проект - увеличаване на добива от картофи. Учеуният смята, че проектът за увеличаване на добивите е много по-лесен, благодарение на редактирането на гените, отколкото задачата картофите да станат устойчиви на болести. Според него е възможно да се постигне увеличение на добивите с 10-20%.

Петър Кръстев

Прочетена 1143 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта