Идентифицирани са гените за устойчивост на Albugo Candida

Международен екип от учени от осем университета, включително Университета на Кордоба (UCO, Испания) и европейските изследователски центрове, са определили гените, които влияят на устойчивостта на културите към причинителя на болестта на бялата ръжда Albugo candida. Патогенът напада семейство кръстоцветни, включително обикновеното зеле и карфиол, броколи и синап.
Откриването на гените за устойчивост на бяла ръжда ще позволи разработването на нови стратегии за генетично подобрение за различните видове култури.
Патогенът Albugo Candida действа като други гъби, т.е. разпространява се в условия на достатъчна влажност и повишена температура.
Стандартният метод за справяне с болестта е използването на фунгицидни средства. Въпреки това, необходимостта от намиране на дългосрочни решения за избягване на загуби от добиви подтикна международната научна общност да търси други решения.
В резултат на това групата учени, ръководени от професора по генетика от Университета в Кордоба, Антонио Ди Пиетро, ​​идентифицира гените за резистентност към Albugo Candida. Целта на европейските изследователи е да идентифицират новите механизми на заразяване и да намалят още повече вредите, причинявани от патогенни видове.

Петър Кръстев

Прочетена 494 пъти Последно променена в Неделя, 10 Март 2019 10:46
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта