Вместо фипронил, немските производители на картофи прилагат биокапсули срещу телените червеи

След като ЕС въведе мораториум на препарати с фипронил, подозирайки че това вещество има отрицателно въздействие върху популацията на пчелите, производителите на картофи се сблъскват с проблема телени червеи. Финансираният от ЕС проект INBIOSOIL разработи нов, екологичен метод за контролиране на телените червеи при картофи, който може да се използва при конвенционално и органично отглеждане.

С новия метод в борбата с вредителите се предлага да се използват специални капсули, съдържащи щам на ентомопатогенна гъба, която заразява определени насекомни вредители и може частично да замести синтетичните пестициди при отглеждането на картофи.

Компанията BIOCARE се намира в Долна Саксония, Германия. „Затрупани сме от въпроси на земеделските производители, които желаят да използват продукта на своите полета, така че възнамеряваме да разширим производството”, казва професор д-р Стефан Видал, координатор на проекта INBIOSOIL.
„Очакваме биокапсулите да се превърнат в стандартна стратегия за контрол както за биологичните, така и за традиционните фермери. Те съдържат съединения, които не са синтетични”, добавя той.

Разработването на тези капсули през 2016 г. в Германия се дължи на факта, че за земеделските производители са били практически недостъпни химични средства срещу телените червеи.В миналото, те са използвали фипронил, но Европейската комисия постави забранана продукта.

Петър Кръстев

Прочетена 2935 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта