Царевицата ни помага да изчистим полетата от плевели Избрана

След използването на Мерлин Флекс и Капрено земята ни е по-добре подготвена за следващите култури, споделя Недялко Статев от „Агрофирма Статев“ за читателите на в. „Гласът на земеделеца“

Интервю на Петър Кръстев

На срещата на Байер с производителите на царевица от цяла България разговаряхме с НЕДЯЛКО СТАТЕВ, съсобственик на „Агрофирма Статев“, Добрич.

- Г-н Статев, колко земя обработвате, какви култури отглеждате и в какви взаимоотношения сте с фирма Байер?

- Обработваме общо около 10 хил. дка земя в землището на с. Попгригорово, обл. Добрич, и произвеждаме продукция от над 8 различни земеделски култури. Аз и баща ми сме собственици на стопанството. От четири години с фирма Байер сме изградили много добри и тесни взаимоотношения при ежегодното провеждане на професионалната платформа на компанията– Байер Агро Арена.

- С кои продукти и технологии на Байер работите и при кои земеделски култури?

- Клиенти сме на Байер повече от 7 години. През последните години произвеждаме изцяло пшеницата си с технологията на Байер, като използваме продуктите Секатор, Фалкон, Солигор, Сфера Макс.

Откакто фирмата предлага на пазара технологията Капрено – прилагаме я на 100% в нашите царевични полета. Освен това в стопанството имаме и по-различни култури като леща, нахут, които стигат и до крайния пазар. При тях също използваме продукти на Байер. И за тази година вече сме заявили количествата от Челиндж – хербицид за почвено и ранно вегетационно приложение при слънчоглед и бобови култури.

- Как успяхте да се справите със силното заплевеляване на ваши полета, които видяхме на снимките по време на презентацията?

- Да, по време на презентацията в Златни пясъци показаха снимки от наши полета, силно зеплевелени (в контролата с царевица). Дължа да подчертая, че това всъщност са полета, които са новопридобити за нашето стопанство. Колегата, който досега е работил на тези полета, не е успял да се справи със заплевеляването и с проблемите им. Оказа се, че всъщност решение има, но трябва да сме по-настоятелни. Заради това там прибягнхме и до малко по-тежка атака. Първо, приложихме почвения хербицид Мерлин Флекс, а след това и Капрено. Тази пролет за трета поредна година ще засеем царевица на това поле и наблюдаваме, че всъщност площите са изчистени от плевели, а като проблем остава само балурът от коренища. Затова тази година ще променим малко стратегията – там ще заложим на Аденго като почвен хербицид и на Екип, който е типичен балурицид, за да се преборим и с житните плевели.

- Бихте ли коментирали какво е състоянието на посевите с пшеница и рапица към момента?

- За съжаление, се наложи да преорем посеви с рапица на около 700 дка още през есента. Не предпочетохме да изчакваме, а решихме да направим обработки и да имаме един добър старт за следващите култури, предимно пролетници.

В пшеницата засега нещата изглеждат сравнително добре. Много малко посеви са с измръзвания, понеже нашите площи не са типично „добруджански” (бел. ред.: намират се на по-голяма надморска височина). Имаме локални измръзвания на места, където полетата са разположени над 300 – 350 метра над м. р., и то при сорт твърда пшеница. Там измръзванията са около 15%, но няма да разораваме. Надяваме се, посевът да се възстанови. Иначе пшеницата брати още през есента и към момента имаме добри посеви, като се надяваме на валежи. Нападение от ръжда не сме наблюдавали нито есента, нито сега, през пролетта.

- След като чухте мнението на френския консултант, че царевицата ще е по-малко рискова култура от слънчогледа и ще има търсене на пазара, ще увеличите ли площите си с царевица в предстоящата сеитбена кампания?

- Тази година ще засеем около 1500 декара с царевица, което за нашето стопанство е почти двойно увеличение спрямо предишните години. Освен че сеитбооборотът го изисква, ние считаме, че царевицата за нас е най-добрата култура, заедно с пшеницата, с които може да изчистим полетата от плевели. Така те се явяват като добър предшественик за другите технически култури. След използване на Капрено в царевица, както споделят и колеги от други стопанства, полетата остават много по-чисти за следващите култури и много по-лесно се извежда химичната борба с плевелите.

Прочетена 1044 пъти Последно променена в Понеделник, 22 Април 2019 12:40
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта