Иновативно решение от Агромио намалява загубите на азот Избрана

Все по-голямо значение в производството на селскостопанските култури в съвременното земеделие придобиват ресурсоспестяващите и щадящи околната среда практики. В тази връзка, един от най-важните хранителни елементи за растенията - азота, е и най-податлив на загуби чрез измиване, излитане в атмосферата и др., с което нанася изключително големи екологични вреди на почвата, водата и организмите, които ги обитават. За ограничаване загубата на азот, замърсяването на околната среда с торовете, в които той се съдържа и за повишаване ефективността от неговото приложение в развитите в земеделско отношение страни се въвеждат специфични практики, като начини на внасяне (в почвата) и иновативни формулации (с бавно освобождаване) на азотните торове. Освен това, вече има разработени значителни научни постижения, като инхибитори на ензима уреаза, които са приложими в земеделската практика и водят до елиминиране на загубите на този основен хранителен елемент от торовете.    

Загубата на азот под различни форми е един от основните лимитиращи фактори при формиране на добива. Изследвания показват, че, при определени условия, загубите на азот могат да достигнат до 40% и то само за 3-4 дни след неговото прилагане през вегетацията на културите.

Амидната форма на азот (урея) също търпи загуби в почвата под различна форма. В зависимост от етапа (сезона) на приложение на торове съдържащи урея (УАН) и съответните атмосферни условия, загубата на амиден азот се изразява най-често  чрез неговата транформация в амониева форма, катализирана от ензима уреаза, който се продуцира от някои почвени микроорганизми, както и от растенията. Този процес има още по-силно изражение, когато торенето е по повърхността на почвата. В този случай загубата се осъществява заради формирането на амониев карбонат, поради реакцията на урея с вода и при по-висока температура.

Амониевият карбонат е нестабилен, разпада се на въглероден диоксид и амоняк и по този начин газообразните съединения се губят в атмосферата. Тези загуби могат да достигнат до 40% в рамките само на 3-4 дни, особено при алкални почви, тъй като високото pH ускорява процеса на разпадане на амониевия карбонат. В повечето случаи, загубите са около 20%.

Нарастващото потребление на хранителни продукти, налага множество научни и практически разработки за нови мерки по отношение на ефективно производство на земеделска продукция, които да са и екологосъобразни. От години се правят изследвания в посока на подобряване и повишаване ефективността на азотните торове като най-използвани в земеделието. Продуктите за инхибирането на ензима уреаза, са резултат от тези изследвания. Съществуват множество субстанции, които инхибират трансформацията на урея, причинена от уреазата. Като една от тях се е наложила с практическа и агрономическа важност и това е NBPT-тиофосфорен триамид. Проучвания показват, че продуктите на основата на NBPT, приложен заедно с торове, съдържащи урея (УАН), могат да редуцират загубите на азот до 53%. Като резултат се наблюдава повишаване в добивите средно с 6% в зависимост от културата. 

Изчислено е, че търсенето на инхибитори на уреаза ще се увеличава с 10-12% всяка година през следващите 10 години. Използването му може да бъде наложено и като екологична мярка, например: в Германия е приета наредба, в която от 2020г. се изисква всички торове съдържащи урея, приложени по почвената повърхност, да съдържат инхибитори или да бъдат инкорпорирани.

Прочетена 1307 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта