Оптимално подхранване на пролетни култури през пролетта: биостимулатори Избрана

След: 1 месец след третиране с листни биостимулатори Fertilеаder® Trio (200мл/ дка) и Fertilеаder® Rame (80 мл/дка)

Решения от Тимак Агро България

Основният дял от площите, заети с пролетните култури, се пада на царевицата и слънчогледа. И двете култури се отличават с добре развити коренови системи, които проникват в дълбочина и обхващат голям обем почва.
Слънчогледът не е много взискателен към свойствата на почвата, но предпочита богати, дълбоки почви, добре запасени с хранителни елементи и влага. Отзивчив е на торене и напояване - реагира добре на азотно, фосфорно и калиево торене. При слънчогледа трябва да се внимава с азотното торене - излишъкът на азот води до намаляване на масленото съдържание и до понижаване устойчивостта на растенията към болести. Доброто фосфорно торене, увеличава добива и масленото съдържание на семената, а калият повишава абсолютната маса и маслеността на семената. Друг важен хранителен елемент е борът - спомага за по-доброто оплождане на цветовете и повишава добивите. При високоолеиновите слънчогледи, трябва да се обърне сериозно внимание на сярата, магнезия и молибдена.
Подобно на слънчогледа, царевицата също предпочита дълбоките, рохкави, структурни и богати на хранителни вещества и с неутрална реакция почви. В такива почви влагата се задържа по-продължително и се използва по-пълно от растенията през вегетационния период. Царевицата не понася преовлажняването в по-ранните етапи от развитието си - затруднява се усвояването на фосфора, нарушават се процесите на белтъчния обмен и се понижава общата продуктивност на органично вещество. Царевицата е азотолюбива култура, но и фосфорното и калиевото торене влияят позитивно, като повишават добивите на зърно и подобряват качеството, а в допълнение повишават ефекта от високите азотни торови норми.
timac01Съществена роля за развитието на пролетните култури, за регулирането на кореновата система и поддържането на фотосинтетичната активност има гамата листни и коренови биостимулатори на Тимак Агро.
Гамата коренови биостимулатори Fertiactyl® има ясно изразен антистресов ефект и подпомага процесите на развитие на кореновата система:
Употребата на решенията Fertiactyl® дават тласък на растежа, подпомага дружното развитие на културата и кореновата система, за да може растението да преодолее шарената влага и да достигне влагата в по-дълбоките части на почвения слой. Подходящи възможности за прилагане при пролетници са Fertiactyl® Trium и Fertiactyl® Starter.
Поради добавеното съдържание на цинк, Fertiactyl® Trium е особено подходящ за царевичните насаждения, с препоръчително приложение във фенофаза 2–4-ти лист, за да се подпомогне развитието на кореновата система и да се обезпечи набавянето на вода от по-дълбоките почвени слоеве при засушливите периоди.
timac02Северозападна България: на царевично поле в Койнаре, обл. Плевен, е приложен коренов биостимулатор Fertiactyl® Trium:
Поради засушливите периоди през пролетта на 2018 г. и нередовното поникване на царевичните посеви, на полето е приложен коренов Fertiactyl® Trium, в доза 250 мл/дка, във фенофаза 4–6-и лист на царевицата.
На снимката: 15-20 дни след употребата на ФА Триум се наблюдава по-добре развита коренова система - с 15 см повече от тази на контролата. Близо месец по-късно, след паднала градушка, беше установено, че третираните с Fertiactyl® Trium растения са много по-здрави и преодоляват стреса от неблагоприятните климатични условия много по-бързо.
Приложението на Fertiactyl® Trium е част от цялостна технология, съгласно почвено-климатинчите условия и включва основно подхранване с Duoferttil® TOP 38 (в доза 20 кг).
При маслодайни култури като слънчоглед, Fertiactyl® Starter се препоръчва във фаза 2-ра – 4-та двойка листа.
timac3Листните биостимулатори от гамата Fertilеаder® се отличават с изразен антистресов ефект и имат системно действие. Гамата обединява широк набор от продукти, съобразени с нуждите на културите в конкретната фаза на развитие:
Приложението на листните биостимулатори от гамата Fertileader® се препоръчва на етап бутонизация при слънчогледа - преди бутон и цъфтеж, а при царевицата - преди изметляване.
Листните биостимулатори също имат системно действие и допринасят за поддържане на фотосинтетичната активност и забавяне стареенето на фотосинтетичния апарат. В резултат се предотвратява усърдната транспирация и се запазва влагата в растенията. Наличието на макро- и микроелементи в състава им спомага за подобряване на опрашването и оплождането и стимулира растежа.
Пример: през 2018 г., в гр. Кнежа, на поле с царевица при наш клиент, след повреждане на насажденията от градушка са приложени листни биостимулатори Fertilеаder® Trio и Fertilеаder® Rame в комбинация. Целта на приложението на Fertilеаder® Rame е санитарно - благодарение на съдържанието на мед (Cu:11,9%), а на Fertilеаder® Trio - да възобнови растежа.

Прочетена 1831 пъти Последно променена в Вторник, 21 Май 2019 14:24
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта