Оса паразитоид е в програмата за интегриран контрол на доматите

Борбата с опасният неприятел по доматите доматен миниращ молец - Tuta Absoluta е една от основните задачи на производителите на домати, пипер, картофи и патладжан.

Възрастните отлагат яйца по листата на растенията. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете, листата и стъблата, причинявайки характерни увреждания. За една година този вредител може да има до 15 поколения!

Във Великобритания компанията Bioline Agrosciences е разработила биологичен продукт за включване в интегрирана програма за контрол на доматите и протокол за неговото използване.

"Програмата се основава на използването на паразитоидна оса (Trichogramma achaeae) за унищожаване на повечето яйца, преди те да могат да се излюпят и да повредят реколтата", обясняват учените. Компанията също инвестира голяма сума в избора на оптималния щам на Trichogramma achaeae и в патентоването на дозатори, което ще направи прилагането на продукта просто, лесно и надеждно.

В програмата за интегриран контрол на доматите се ползват феромонови уловки за улов на възрастните и гъсениците.

„Патентованите дозатори са специално проектирани за лесна и икономична употреба. Те са предназначени за непрекъснато освобождаване на Trichogramma achaeae за около 3 седмици, което прави програмата управляема от гледна точка на време и разходи ”, казва Спирос Кавурас, търговски мениджър на компанията.

Продуктът, който за пръв път се появи за продажба в периода 2017—2018 г., беше тестван с голям успех в гръцки оранжерии от домати с площ от 100 хектара. Този сезон територията на приложение ще бъде разширена до 500 хектара, което е 20% от общата площ на оранжериите с доматите в Гърция.

Петър Кръстев

Прочетена 711 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта