Предстои тридневна визита на тютюневи гиганти у нас

Световни гиганти от цигарения бранш идват на посещение у нас между 8 и 12 юли, по покана на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, с председател Цветан Филев. Конфедерацията на Европейските производители на цигари (СЕССМ) идва със свои представители от Дания, Швеция, Холандия, Белгия, Италия, Испания и Украйна.

Гостите ще посетят тютюневи полета в село Горница, община Гоце Делчев. Предвидена е демонстрация на добри земеделски практики от страна на стопаните: бране, низане и сушене на ориенталски тютюн, както и техники за разсаждане, окопаване и третиране на тютюневи площи.

Програмата включва и среща с екипа на земеделския министър Десислава Танева. 

Целта на посещението е разширяване на европейските пазари за българските производители на тютюн. В момента 70% от суровината, която се произвежда у нас, се изнася. Приходите в държавната хазна за 2018 г. от данъци и акцизи върху тютюневите изделия са в размер на над 2,5 млрд. лева. През последните две години лошите климатични условия опропастиха 30% от реколтата и много хора се отказаха да гледат тютюн. Тази година кампанията по прибирането на културата върви добре, вече започна и втората беритба. Очакват се добиви между 10 и 11 хил. тона суров тютюн от четирите сортови групи – „Виржиния“, „Бърлей“, „Кабакулак“ и „Басми“.

За какви политики ще се бори сектор "Тютюн" на прага на новата ОСП - четете този понеделник, в новия брой на в. "Гласът на земеделеца".  

Прочетена 1505 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта