В бъдеще ще преобладават нискостъблените царевици

Специалистите от компания Bayer смятат, че добивите от нискостъблените сортове царевица могат да ги направят доминираща разновидност в близко бъдеще.

Според учените, нискостъблените сортове царевица със скъсени и удебелени стъбла са по-устойчиви на полягане. Освен това, намалената височина прави културата по-достъпна за обработка с помощта на селскостопанска техника. Обикновено царевицата може да достигне 3-3,5 м височина, което прави невъзможна обработката на посевите с помощта на повечето видове селскостопанска техника, тъй като води до повреждане на стъблата. Но нискостъблените сортове царевица са достатъчно ниски, за да могат комбайните и другите селскостопански машини повторно да извършват операции като внасяне на торове през вегетацията, докато добивът все още се формира и др.

Освен това, представителите на компания Bayer уверяват, че нискостъблените сортове царевица използват по-малко вода и имат по-висок добив от традиционните.

Bayer въвежда нискорастящите сортове царевица чрез традиционните методи на селекция на растенията. Компанията работи и над генетично модифицирани сортове, които могат да се появят на пазара след няколко години. Според представители на Bayer, нискорастящите царевици ще излязат на пазара и ще станат достъпни за американските земеделци към 2022-2023 година.

Петър Кръстев

Прочетена 1701 пъти Последно променена в Сряда, 14 Август 2019 15:23
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта