Добивите падат драстично без химическа защита Избрана

Все повече средства за растителна защита биват забранени за употреба или са в списъци за скорошна забрана. Често причините за тяхната забрана са доста спорни, но в днешните условия, когато обществото ни е под силното влияние на екологичните организации и не търси доказателства за техните твърдения, консуматорите са лесно манипулирани. Забраната на дадено химично вещество за широката и незапозната със земеделието публика изглежда логично и просто решение на проблемите.

Но какво ще се случи, ако това продължи и още вещества бъдат забранени? Учените предупреждават, че това ще доведе до рязък спад в реколтите.

Изследвания, проведени в Белгия, представиха и конкретни цифри за негативното въздействие на тези забрани върху земеделието. Без използването на химически препарати за растителна защита добивите от хектар картофи падат с 42 на сто, при пшеницата намалението е с 19 на сто, при ориза - минус 32 на сто, при царевицата минус 33 на сто, а при соята - 27 на сто.

Учените от Департамента по Растителна Биотехнология в Университета в Льовен са стигнали до заключението, че забраната на химическите вещества за растителна защита излага на огромен риск световната хранителна безопасност. Изследването е финансирано и под егидата на ЕPRS (Изследователски център на Европейския парламент).

Основният проблем са плевелите, но добивите падат и поради факта, че културите са подложени на много повече болести, когато не са защитени.

Прочетена 1355 пъти Последно променена в Четвъртък, 12 Септември 2019 18:48
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта