Фосфорът на Земята свършва Избрана

Нашата планета е изправена пред криза, за която обаче никой не говори. Фосфорът е един от най-важните минерали за всички растения и животни на Земята, в това число и за човека. Това е базов ресурс, който е строителен материал за ДНК, позволява на живите същества да предават енергия, а когато се добива от фосфатни руди, може да се добавя в торове за увеличаването на добивите от селскостопанските култури.
Фосфорът обаче не е възобновяем елемент, и днес не съществуват известни негови заменители. Областите, където този елемент се добива са много малко.

Само за последните 50 години количеството на фосфорните торове е нараснало 5 пъти, а в условията на продължаващо увеличаване на населението се очаква, че към 2050 г. търсенето им ще се удвои.

При днешното ниво на потребление някои модели на развитие предполагат, че ще изчерпаме известните ни запаси на фосфор още след 80 години. По-консервативните оценки сочат този ден за след 400 години, докато други дават едва 40 години, за да се намери решение на този проблем.

Учените виждат решение на проблема в повторното използване на фосфатите с помощта на създаването на системи за рециркулация.

Прочетена 3481 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта