При Strip-Till се сее и обработва едновременно Избрана

През последните няколко години в средите на съвременните земеделци все по-голяма популярност придобива методът на обработка на земята, който в света е прието да се нарича технология Strip-till. Основната особеност на този метод се състои в това, че едновременно с разрохкване на повърхностния плодороден слой, на дълбочината на обработката в земята се внасят и минералните или органични торове.

Всъщност може да се каже, че технологията на ленточното земеделие Strip-till е съчетала в себе си добрите предимства както на традиционния (оран) начин на обработка на земята, така и системата на нулева обработка на почвата (No-till).

Най-голяма популярност методът Strip-till е придобил в Северна Америка, където вече в продължение на много години фермеритe успешно отглеждат по този начин слънчоглед, царевица, соя и др., т.е. култури, които традиционно се отглеждат и в нашата страна. В настоящия момент тази технология вече се прилага доста широко в много страни на Европа заради редица предимства, които този начин на обработка на земята осигурява.

Накратко, технологията Strip-till може да се опише по следния начин: с помощта на специално оборудване се провежда ленточна (ивичеста) обработка на почвата, като около две трети от земния участък въобще не се обработва. В САЩ за обработка на земята по този начин фермерите използват селскостопанска техника с навигационно оборудване, което позволява да се направи корекция на движението на селскостопанските машини.

Предимства на Strip-till

В обработените ивици едновременно с внасянето на торове се осъществява и сеитба на семенния материал, благодарение на което в периода на активен растеж и развитие растенията получават всички необходими хранителни вещества в достатъчно количество, пряко под корените. Благодарение на тази технология културите развиват мощна коренова система, което е добра предпоставка за получаването на добър добив.

Особено очевидни са плюсове на този метод по време на засушливи сезони, когато добре развитата коренова система позволява на растението да получава влага от по-дълбоките хоризонти на почвата и по този начин без да се влияе от сушата, дава стабилен добив. Целенасочената ленточна обработка на почвата се прави два пъти в годината: есента и пролетта. След минаването на агрегата със специално разработена конструкция, на повърхността на почвата остава междуредие, покрито със слама. За сметка на отсъствието на традиционна механична обработка с обръщане на плодородния слой, загубата на влага в почвата намалява и в земния хоризонт се поддържа постоянна температура.

При това технологията Strip-till позволява значително икономисване на скъпоструващи ресурси и разбира се, най-главното – при този начин на обработка на земята се съхранява нейното естествено плодородие и се намалява рискът от ветрова и водна ерозии.

Според американските фермери, които практикуват метода Strip-till в продължение на три години, техните разходи за торове и средства за защита на растенията са намалели с до четиридесет (!) процента. В същото време добивите са се увеличили средно с 15 – 20%.

Този метод позволява почвата да възстановява своите сили по естествен път, благодарение на което се подобрява плодородният слой земя, увеличава се популацията на полезните бактерии и микроорганизми, които съдействат за образуване на микро- и макроелементи.

При изключване на процеса на внасяне на торове като отделна операция, се икономисват гориво и смазочни материали, намалява се утъпкването на почвата и вредите, нанасяни на околната среда, се минимизират. Много скъпи ресурси се икономисват и от това, че при Strip-till едновременно се сее и обработва почвата, което е още една допълнителна и доста скъпоструваща операция.

Благодарение на това, че торовете се внасят непосредствено със семената, последните попадат на идеалната дълбочина в необходимото количество и осигуряват равномерно поникване, което е още един немаловажен плюс за повишаване на общия добив. Освен това значително се икономисват торове и растежни стимулатори.

Няколко цифри за ефективността на Strip-till

· Доказано е на практика, че технологията Strip-Till е способна да увеличи добивите при повечето култури до 25%. Това е възможно благодарение на развитието на по-мощна и разклонена коренова система на растенията, която позволява на културите да обхванат по-голяма площ от плодородния хоризонт.

· При внасяне на торове по метода Strip-till добивността на растенията нараства от 12 до 25%.

· По-бързото нагряване на почвата при прилагането на технологията Strip-till позволява на земеделците да направят сеитбата по-рано от обичайния срок с пет до десет дни.

· Последните изследвания в областта на спестяващите технологии за обработка на почвата са доказали, че след прилагане на Strip-till съдържанието на хумус в почвата се е увеличило почти с четири процента.

Уви, както и при която и да е система на земеделие,

технологията Strip-till има и своите недостатъци

Тя е достатъчно сложна и като всяка иновация изисква определена квалификация на агрономите, тъй като при нейното прилагане е необходимо да се отчитат голямо количество различни фактори.

Освен това за провеждане на селскостопанските работи по този метод е необходимо да има специално оборудване и машини, които не са евтини, тъй като техниката, прилагана в технологията Strip-till, има характерни особености. Например, по времe на процеса разрохкване специален нож прониква в почвата на дълбочина до двадесет и пет сантиметра. В същото време всички единици на агрегата са подложени на изключително голямо натоварване, така че те трябва да бъдат надеждни, издръжливи, особено когато работят върху тежки глинести почви. Освен това фермерите се нуждаят от прецизни навигационни станции за бързо намиране на предварително обработените и необработени редове (ленти). В края на краищата, високата точност на сигнала и точното позициониране позволяват отглеждането на междинни култури в подготвените обработени участъци, които допринасят за подобряване и оздравяване на почвата, обогатяват я с полезни вещества и микроелементи. Във всеки случай, използването на технологията Strip-till се състои в това, че необработената ивица земя действа като буфер, взаимодействайки с обработената и улеснявайки обменните процеси. Това позволява възстановяване и нормализиране на жизненоважната микробиологична дейност и плодородието на земята.

Прочетена 1663 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта