С Амино Експерт Протект стопаните получават сигурност Избрана

С биостимулатора посевите ще презимуват здрави и нахранени и ще стартират бързо напролет, уверява агрономът Линчо Енджов

Агр. Петър Кръстев

На Открития ден „Жътва царевица“ хибриди Пионер на компания CORTEVA AgriscienceTM в Равно поле, Софийско, разяснения с обобщения направи Линчо Енджов – мениджър Югозападна България на ЕКОФОЛ. Той участва лично в отчитането на добивите от царевицата, торена и подхранвана с продуктите на компанията. Както се оказа, младият специалист имаше повод за високо професионално самочувствие, защото продуктите, които е предоставил за опитните парцели, определено са допринесли за добрите резултати от хибридите при жътвата. За всеки агроном е ясно, че и най-добрата селекция може да разгърне напълно своя потенциал само когато е оптимално осигурена с всички необходими хранителни елементи, и влага, разбира се. А продуктите, предоставени от ЕКОФОЛ в Равно поле на демоопита PORTFOLIO Farm 2019, отговаряха на всички потребности на културата царевица.

 • Г-н Енджов, доволен ли сте от добивите на царевичните хибриди на Пионер, торени и подхранвани с вашите продукти?

 • На фона на тази суха година добивите от царевица, които бяха ожънати в Равно поле, са повече от добри. Това ни удовлетворява, защото всички опитни парцели тук, в PORTFOLIO Farm 2019, са торени с нашите продукти.

 • Да припомним накратко, кои бяха използваните продукти при царевицата?

Със сеитбата имаме торовнасяне на NPK 5-17-17 +2MgО+17SO3+13CaО (100% CRF N) в доза 12 кг/дка. Интересното и полезното в този почвен тор е, че азотът е с контролирано освобождаване, т.е. защитен е от загуби и се отдава постепенно в полза на растенията. Тази комбинация от висококачествен азот, фосфор, калий (сулфат), магнезий и калций (като хранителен елемент, осигуряващ здрава тъкан) подсигури добрия начален старт.

В по-напреднала фаза на царевицата направихме второ подхранване – азот с инхибитор – тор, в който азотът също е с отложено отдаване. Това дава възможност на растенията в следващите фази да бъдат запасени с азот. Торът съдържа инхибитор на уреазата, който не позволява на амоняка да се изпарява в атмосферата и така няма загуби на азот. По тази причина растението има за по-дълго време и повече от така необходимия му азот.

 • Достатъчно ли беше малкото количество дъждове за действието на вашите торове?

 • За всеки агроном е ясно, че тези 250 литра за цялата вегетация са недостатъчни, количеството трябва да е много по-голямо. Освен това големият проблем е, че дъждовете у нас не са разпределени равномерно в годината. За месец могат да паднат 100 литра, а в рамките на 3-4 месеца може да не завали и да няма и 10 литра. Неравномерното влагозапасяване по време на вегетацията на културите е сериозен стрес за растенията.

 • Приложихте ли листни торове от вашата продуктова листа при царевицата?

 • Да, направихме и едно листно подхранване на царевицата с Амино Експерт Импулс във фаза 4-6-ти лист. Продуктът съдържа пълен комплекс от хранителни елементи, в т.ч. и цинк, който е много важен елемент за царевицата. Винаги прилагаме комплексни продукти, защото през последните години рано напролет почти винаги има стресови фактори за растенията. Комплексният продукт позволява да се дадат на растението макро- и микроелементи, фитохормони, аминокиселини и млечна киселина, прилепители, с което гарантираме добър старт на растенията и много добра защита от стрес.

 • В момента е в ход есенната сеитба, която дори доста закъсня по обективни причини. Както се очертава, и тази година ще има стресови състояния предвид сухата почва и шарената влага.

 • Да, картината е доста критична, сушата в момента е голяма и на места има поникване от шарена влага, което е крайно неблагоприятно за посевите с рапица и пшеница. Това е предпоставка за лошо развитие и лошо презимуване на самите растения.

 • При поникване на рапицата и при житните култури имате ли продукти, които бихте препоръчали на производителите, за да помогнат на културите да презимуват успешно?

 • Да, имаме продукт, който от няколко години прилагаме успешно на полетата с есенници в страната. Това е Амино Експерт Протект – биостимулатор. Неговата цел е да стимулира навременното развитието на растения. При рапицата – да формира добра коренова система и розетка, да се запаси с необходимите хранителни вещества, за да може да влезе в зимата в оптимално състояние за презимуване. Това дава и сигурност на земеделците, като им спестява страховете, че растенията им ще измръзнат и ще се наложи напролет да разорават площите.

 • А какъв е продуктът при пшеницата?

 • При пшеницата продуктът е същият – биостимулаторът Амино Експерт Протект, защото е създаден специално за ранните фази на есенниците. Той е комплексен, с голямо съдържание на микроелементи, аминокиселини, фитохормони. При пшеницата стимулира братенето, развитието на кореновата система, по-доброто усвояване на торовете и влагата в почвата, така че растението да влезе в зимата в оптимална фаза за презимуване.

 • Кои са подходящите фази на внасяне на този продукт?

 • При пшеницата фазата за внасяне е 3-ти – 4-ти лист, дозата е 200-250 мл/дка. Тогава листната маса е напълно достатъчна, за да усвои необходимите хранителни вещества и да може да се развие. Препоръчвам на колегите да не чакат – има ли развитие на 2-ри–3-ти лист, да стимулират посевите.

 • Есента е период, в който понякога се налагат и други третирания на посевите – с хербициди, инсектициди или фунгициди. Възможна ли е комбинираната употреба на Амино Експерт Протект с тези пестициди?

 • Да, почти винаги стимулирането съвпада и с някакво друго мероприятие за третиране на посевите – с хербицид или инсектицид. При рапицата може да се комбинира с пръскането срещу неприятели или с борбата със самосевката, при пшеницата се процедира по същия начин – пръскане с инсектицид срещу житните мухи. Нашите продукти винаги могат да се комбинират, защото са доказано съвместими и смесими с хербицидите. Така че не е нужно пръскането с нашия продукт да е самостоятелно, винаги може да се комбинира с продукти за растителна защита.

 • При какви температури може да се прилага Амино Експерт Протект?

 • Продуктът няма специални изисквания за температурата, важното е да има вегетация. Дори когато няколко дни след приложението температурите паднат, това не означава че хранителните елементи са загубени. Растението се запасява с тях и по този начин става по-устойчиво на неблагоприятни климатични условия, без да има някакви загуби от биостимулатора. Искам да успокоя колегите, които се притесняват, че след падане на температурите ефектът от продукта ще се загуби. Това не е така, растението е като депо на всички елементи, в даден момент ги усвоява и напролет тръгва с много по-добър старт, защото е нахранено и здраво, и е презимувало добре. С Амино Експерт Протект стопаните могат да бъдат сигурни, че имат едно добро решение за развитие на есенните култури, без да се притесняват за тяхното презимуване.

Прочетена 3015 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта