Площите със сорго в Европа продължават да растат

До края на октомври е прибрано почти цялото количество европейско сорго. Това дава възможност да се направят първи изводи за производството. Очертава се европейското производство (ЕС на 28-те + Украйна и Русия) да е близо 1,3 милиона тона. Производството е на добро ниво, по-високо от предишната реколта. Това се обяснява главно с увеличаването на площите във всички европейски страни, но също така и с добрите добиви получени в Централна и Източна Европа.

В България, Румъния и Унгария добивите се оценяват средно на 5 тона на хектар (500 кг/дка). В Украйна и Русия добивите са доста разнородни, вариращи от 2 тона на хектар до повече от 7 тона на хектар за най-добрите парцели, особено тези, засети със звездно сорго (хибрид с много добри качества). В Австрия добивите са добри и стабилни от 10 тона на хектар.

В Западна Европа тенденцията е обратна, добивите са малко по-ниски във Франция, Испания и Италия. Основната причина е липсата на валежи през месеците юни, юли и август, комбинирани с много високи температури. Във Франция добивът се оценява на 5 тона на хектар, с 0,3 тона по-малко от миналата година. В Испания е с 1 тон по-малко на хектар или 4,8 тона на хектар. В Италия прогнозният добив е 6,5 тона на хектар, с 1,5 тона на хектар по-малко в сравнение с реколтата през 2018 г. Въпреки тежките климатични условия, соргото демонстрира добри нива на добив и устойчивост на фона на глобалното затопляне.

Популярността на културата расте, защото фермерите са единодушни: соргото консумира малко тор, а добрата му устойчивост на болести и вредители ограничава използването на пестициди. Това е голям плюс за околната среда и за приходите.

Информация от Sorgum ID

 

Прочетена 1357 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта