2020 – година на растителното здраве Избрана

Първенци сме в Европа по важен екологичен показател в земеделието - събиране на опаковки от продукти за растителна защита

България е на първо място в Европа по важен екологичен показател в земеделието - събиране на опаковки от продукти за растителна защита. Над 97 % от опаковките, използвани от родните производители, са били събрани и преработени за 2019 г.

Системата за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ)  стартира през 2013 г.  с подкрепата на МЗХГ и  БАБХ. „Земеделското министерство приветства подобни инициативи, търси начин да надгради тази система и да мотивира земеделските стопани да я ползват“, обяви министър Десислава Танева по време на Годишната конференция „За чисто земеделие и сигурна околна среда“ .

Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безопасен и безплатен начин за освобождаване от празните пластмасови опаковки. Броят на ползващите системата земеделци, се е увеличил стократно само за 6 години. В момента 4000 земеделски стопани доброволно участват в нея. Преди тя да заработи, фермерите са се освобождавали от пластмасовите опаковки чрез изгаряне, заравяне или смесване с други отпадъци.

2020 година е обявена за година на растителното здраве.

Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ:

4 хиляди големи земеделци доброволно участват в системата, очакваме и малките да се включат

През последните две години, средните количества, които събираме от пуснатите на пазара пластмасови опаковки от продукти за растителна защита, са 500 тона. От тях над 90% се рециклират. Това е внушителна цифра. За да илюстрирам мащаба, ще си послужа със следния пример: от тази пластмаса могат да се произведат оптични кабели, които да свържат София с Виена. Впечатляващо е, нали?

Зад тези цифри обаче стои един друг, скрит за хората ефект. Той е свързан с промяната на съзнанието на земеделските стопани. Събирането на опаковките от продуктите за растителна защита е начало на модерното земеделие. Предизвикателствата пред нас, свързани с опазване на околната среда и на човешкото здраве се увеличават и подобни екологосъобразни практики, които растителнозащитната индустрия инициира, са стъпка в правилната посока. В тази дейност имаме подкрепата на държавната администрация и на компетентните органи – на министерство на земеделието, храните и горите и на Българската агенция по безопасност на храните. Неслучайно всички наши кампании минават под знака на АРИБ, на МЗХГ и на БАБХ.

Немалка е ролята в този процес и на браншовите организации. Те също са важен фактор за популяризирането и за успеха на нашите кампании. Затова и толкова много земеделски производители членуват в системата за предаване на опаковките от препарати за растителна защита по един безопасен начин – земеделците са над 4 хиляди. Системата е безплатна за тях и изцяло се финансира на доброволен принцип.

В обхвата на системата за събиране и предаване на опаковки първо влязоха големите земеделски стопанства. Нашата цел е да обхванем постепенно и малките фермери. АРИБ има регионални представители в цялата страна, техните координати са публични и всеки земеделски стопанин може да се свърже с тях и да получи информация. Фермерът сключва договор, получава безплатно чували, в които да събира и да предаде опаковките от продуктите за растителна защита, които ползва. Този процес е доброволен, неговата важност трябва да бъде осъзната от всеки фермер. Събирането на опаковките е икономически ефективно за земеделците – така препаратите за растителна защита се използват до последната капка разтвор в тях – за третиране на съответната култура. Изплаквайки и след това предавайки тези опаковки, продуктът се употребява на 100 % и се пресича всякакво замърсяване на околната среда. Системата работи комбинирано, по предварителен план и може да обхване фермерите от цялата страна, стига те да желаят да се включат в нея. Посещаваме всяко стопанство, земеделците само трябва да съхраняват опаковките по съответния начин.

Георги Хаджийски, носител на наградата "Най-отговорен земеделски стопанин за 2019 г.":

Георги Хаджийски отглежда 70 хил. дка земеделска земя с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в землищата на Враца и Монтана.

Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ:

Големите земеделци мислят модерно

Системата за съхранение и събиране на опаковки от продукти за растителна защита работи и това е страхотен начин да се прилагат екологосъобразни практики. Всички едри земеделски производители са се включили в нея, ред е на малките и на средните стопани. Би било хубаво да има специални депа за събиране на опаковките от продуктите за растителна защита. Има още какво да се направи, за да се усъвършенства системата. Похвално е, че сме първенци в Европа по този показател. Това показва, че големите стопани имат модерно мислене за земеделието и са скъсали с лошите практики. А най-похвалното е, че тази практика е доброволна и нейното все по-широко прилагане наистина показва колко съвестен е българският земеделец към опазването на околната среда.

Прочетена 1215 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта