Сезонът на азотното хранене на растенията Избрана

Как да изберем подходящия тор с основния хранителен елемент за нашето стопанство

Агр. Владимир Желев
Предсеитбеното (основно) хранене на растенията е едно от най-важните мероприятия, които ни гарантират добър старт на културата и добри добиви. Винаги трябва да се ориентираме за правилния тор по реакцията на почвата (кисела или алкална). Ако се съобразим с това единствено правило, всичко останало е въпрос на избор от икономическа гледна точка.
АМОНИЕВ НИТРАТ
Най-популярният и масов азотен тор е амониевият нитрат. Той обуславя бързо усвояване на активното вещество от растенията. Усвоява се бързо в благоприятна среда. Под благоприятна среда се разбира умерена влажност на почвата, инкорпориране на самия тор и рН в границите от 6,5 до 7,5. При наличие на всички показатели културата ще получи необходимото азотно хранене и ще го усвои напълно. Амониевият нитрат не трябва да се употребява на кисели почви, почви с лек механичен състав и почви със склонност към вкисляване. Ако почвите ви попадат в тези групи, не е желателно да го прилагате, защото едностранчивото торене ще доведе до силно вкисляване, което пък от своя страна ще блокира усвояването от растението на останалите хранителни вещества, намиращи се в почвата.
ТЕЧЕН АЗОТЕН ТОР СЪС СЯРА
Този продукт съчетава в себе си положителните качества на три различни азотни тора – амониев нитрат, карбамид и амониев тиосулфат. Всички предимства на течния азотен тор в комбинация със сяра го правят уникален по рода си продукт, който може да даде най-добрия старт на всяка една култура. Приложим е не само при масовите полски култури, но и при зеленчукопроизводството, трайните насаждения, лозя и др. Наличието на трите форми азот в съчетание със сяра не са основните му предимства. Амониевият тиосулфат действа като инхибитор на нитрификационните процеси и по този начин отдаването на азота се забавя и може да продължи от 8 до 12 седмици.

Agropolihim tabl01

Прочетена 5389 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта