CORTEVA Agriscience™ с обогатено портфолио за новия сезон Избрана

Освен висококачествени хибриди, компанията предлага и ефикасни растително-защитни решения

Интервю на Петър Кръстев

На срещата на зърнопроизводителите в Пловдив ИВАН ДРАЖЕВ – маркетинг мениджър в Corteva Agriscience™ и продуктов мениджър за семената CORTEVA в България, представи новото портфолио на компанията за сезон 2020. По-късно разговарях с него, за да информираме по-подробно нашите читатели за новостите, на които могат да разчитат за предстоящата пролетна кампания догодина.

-         Г-н Дражев, маркирайте накратко какво беше съдържанието на вашата презентация пред зърнопроизводителите на агросеминара в Пловдив?

-         Представих пред зърнопроизводителите продуктите, които ще съдържа портфолиото на Corteva Agriscience™ за предстоящия сезон. Спрях се по-подробно на новите ни попълнения от хибриди царевица и слънчоглед, които ще внедрим през 2020 година. Хибридите от по-старата генерация, които продължават да са в листата ни, са добре познати, наложили се в практиката, и нямат нужда от представяне. Запознах аудиторията и с решенията, които предлагаме в растителната защита.

-         Колко нови хибриди слънчоглед предлагате за новия сезон на земеделците и в кои технологични сегменти?

-         При слънчогледа CORTEVA е пазарен лидер у нас, тъй като над 50% от площите с културата са с наши семена. Внедряваме 5 нови хибрида. Имаме нови хибриди във всички сегменти при тази култура – конвенционални, Експрес толерантни, линолови, високоолеинови, Clearfield Plus и нов шарен слънчоглед.

-         Какви са качествените характеристики на новите ви попълнения при слънчогледа?

-         Новата ни генетика слънчоглед се отличава с повишен добивен потенциал, повишена толерантност към сухи климатични условия, подобрен фитосанитарен статус, по-нисък хабитус и здрави, устойчиви на полягане стъбла, високо маслено съдържание както при линоловите, така и при високоолеиновите хибриди и не на последно място повишена устойчивост на синя китка.

-         Какво ново предлагате при царевичните хибриди?

-         При царевица ще илюстрирам две цифри, които не подлежат на коментар. През последните години 60-65% от площите с царевица в страната са с хибриди Пионер на CORTEVA . Вторият неоспорим факт е, че от 10-те най-отглеждани царевични хибриди в България, 9 отново са с марка Пионер. Това красноречиво говори, че генетиката ни е изключително добра и дава високи добиви не само при условия, благоприятни за развитие на царевицата, но и при сухи условия. В тази връзка изключително бързо се наложиха в практиката и са много търсени хибридите от продуктовата ни линия Optimum®AQUAmax®, специално създадени за по-сухи условия. Най-голямото предимство на тези хибриди е, че опрашването им протича при 36°С, а при най-новата генетика от тази линия и до 37-38°С. Новите хибриди, които внедряваме, категорично превъзхождат старите. За пример ще дам само един от новите Optimum® AQUAmax® хибриди – Р0217 – той категорично е по-добър от масово отглеждания в България досега Р0216, който все още не е изчерпал своя потенциал.

-         Какви са предложенията на CORTEVA в растителната защита при пшеницата?

-         При пшеницата имаме пълно решение за контрол на всички видове плевели както за едногодишни и многогодишни житни и широколистни, така и за смесено заплевеляване. За широколистните плевели имаме решения във всички ценови сегменти.В ниския ценови сегмент предлагаме Мустанг® –перфектно решение за самосевки от технологична рапица и технологичен слънчоглед, като хваща и всички останали плевели. Особеното при него е, че има малко по-ограничен прозорец за приложение – от начало до края на братене на житните култури. На следващото ценово ниво е най-масово използваният в практиката хербицид Дерби® Супер Едно. Той може да се прилага в много широк прозорец – от фаза 3-ти лист до фаза 3-то коляно на културата. Препоръката ми към земеделците е: когато използват хербицид с широк прозорец на приложение, винаги да гледат фазата на плевелите, а не на културата. Дерби® Супер Едно контролира всички важни широколистни плевели, вкл. паламида. Третият ни хербицид, който е на премиум ниво, е Старане™ Голд. Той е специфичен препарат за контрол на всички широколистни плевели, но най-голямото му предимство е, че контролира повитица. Старане™ Голд е перфектно решение за този плевел, който през последните години масово се намножи в пшеничните посеви. Другото му голямо предимство е, че може да контролира лепка в прераснала фаза – след 4-ти – 5-и прешлен до 7-и – 8-и, като, разбира се, не трябва да се чака последната фаза.

За контрол на смесено заплевеляване срещу житни и широколистни плевели имаме две решения – Палас® 75 ВГ и Корело® Дуо. Палас® е подходящ за контролиране на едногодишни житни и основните едногодишни широколистни плевели, но не контролира див мак и теменуга. Подходящ срещу тези два плевела е Корело® Дуо. Моята препоръка към земеделците е – използването на противожитни хербициди трябва да става още наесен. Есента житните плевели са във фаза, която е много по-чувствителна – преди братене, и контролът е много по-лесен. Напролет тази група плевели влиза във фаза братене – те са много по-трудни за контрол и ефектът от хербицидите е по-малък.

-         Какво предлагате в царевица?

-         При царевицата имаме решения както за широколистни и за житни плевели, така и за смесено заплевеляване. Срещу широколистни плевели предлагаме Мустанг®, който при царевицата се използва във фаза 3-ти – 5-и лист. Старане™ Голд също се използва и при царевицата, но фазата за третиране е от 1-ви до 6-и лист. Третото ни решение в царевица е Кабадекс™ Екстра, който се прилага от втори до шести лист. За него е характерно, че има много бърз инициален ефект – още на втория, третия ден ефектът върху плевелите се вижда. Има и допълнително почвено действие от едното активно вещество. За житни плевели предлагаме Виктус® ОД в формулация – маслена дисперсия, при която се получава много добро прилепване и абсорбиране на разтвора. В резултат на това действие до час и половина след третирането растежът на плевела е стопиран и той започва да загива. При смесеното заплевеляване имаме две решения – едното е Ариго™ ВГ – срещу всички най-важни едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Прилага се от 1-ви до 8-и лист с прилепител. Второто ни решение е Принципал™ Плюс, който се използва от 2-ри до 6-и лист. Според вида на заплевеляването могат да се правят различни комбинации на Виктус® ОД: Виктус® със Старане™, Виктус® с Мустанг®, или Виктус® с Кабадекс™ Екстра. По тази причина за новия сезон ние предлагаме пакети на Виктус® с Мустанг® и Виктус® с Кабадескс™ Екстра.

-         И последно, какво предлагате за плевели при слънчогледа?

-         При слънчогледа предлагаме оригиналния хербицид Експрес® 50 СГ, който е единственият регистриран в практиката за широколистни плевели при хибридите слънчоглед от Експрес технологията. Препоръчвам на земеделците да използват оригинала, защото при генериците понякога се получават проблеми, изразяващи се в стрес на растенията.
Не на последно място, искам да кажа, че компонията ни усилено работи по разработване на съвършено нови активни вещества. Те ще бъдат внедрени в практиката в близките 1-2 години и ще дадат на земеделците изключително ефикасни продукти, с които надеждно ще могат да опазват земеделските култури, които отглеждат.

Прочетена 821 пъти Последно променена в Понеделник, 23 Декември 2019 10:23
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта