Най-добрите варианти за подхранване с течни азотни торове Избрана

Специалистите от Агрополихим дават конкретни препоръки за дозите на приложение, съобразени с температурните условия

Агроинж. Владимир Желев

Подходящ за третиране на есенниците е течният азотен тор UAN. Той е продукт, съчетаващ в себе си два взаимно незаменими азотни тора – амониев нитрат и карбамид. Във формулата си той съдържа и трите форми на азот – амидна, амониева и нитратна. Това съчетание дава възможност при употребата му растенията да се обезпечат с бързо достъпна за тях храна, както и продължително отдаване на лесно усвоимите форми на азота във времето. Съдържанието на известен процент вода в химическата формула на течния азотен тор не позволява големи загуби при приложение без инкорпориране в почвата, което го прави водещ продукт в азотното хранене.

Програмите за хранене на растенията, където е заложено азотно подхранване, могат частично или изцяло да се обезпечат с течен азотен тор. Технологиите на отглеждане на културите позволяват и съчетание на конвенционалните азотни торове с UAN, където неговото приложение е чрез подхранване по време на вегетация и коригиращо торене. Като най-добър вариант е торовата норма да бъде разпределена минимум 2 пъти - първото подхранване да бъде края на февруари, началото на март, когато започва пролетната вегетацията на есенниците, и второто приложение да бъде минимум 3 седмици след това.

Определянето на торовата норма в земеделието е широко понятие, но ние препоръчваме при високодобивната генетика пшеница минимум 16-17 кг/дка акт. в-во. азот. Това може да бъде постигнато при две приложения на UAN – напролет, като норма от 22 л/дка при първо приложение, и след минимум 3 седмици – още 18 л/дка.

Има няколко условия при приложението на течни торове, които трябва да съобразим, за да получим максимално добър резултат. Едно от тях е изборът на подходяща дюза за приложение, като тя задължително трябва да бъде струйна. Температурата е второто условие за приложение, като тук обръщаме внимание на второто подхранване, тъй като обикновено то се прави в края на март, началото на април – т.е. в период, когато дневните температури са високи. Трябва да съобразим този фактор и да отложим приложението през по-хладните часове – рано сутрин или цяла вечер.

Течният азотен тор UAN е подходящ за всички видове култури. Успешно се прилага в зърнопроизводството, лозарството, овощарството, зеленчукопроизводството, цветарството и др. Поради формите на азот, съчетани в него, той е лесно достъпен за подхранване във всяка една фаза от развитието на културите, през която е необходимо да се направи азотно хранене.

Прочетена 2316 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта