ФМС с атрактивно портфолио и пакетни предложения за сезон 2020  Избрана

ФМС Агро България надеждният партньор и доставчик на висококачествени съвременни продукти за приложение в земеделието, в съответствие с най-новите тенденции в земеделската практика.

Агр. Петър Кръстев

Спец. пратеник в Плевен

На прага на новия активен земеделски сезон – в края на месец януари, ФМС Агро България събра повече от 120 земеделски производители от Централна Северна и Западна България на среща – семинар в гр. Плевен. В конферентната зала на хотел „Ростов“ не остана нито едно свободно място, защото интересът към събитието беше изключително голям. Няма да преувелича, ако кажа, че този интерес беше заслужено оправдан.

IMG 8078

Г-жа Евдокия Кръстева, новият кънтри мениджър на ФМС Агро България, приветства гостите на събитието с добре дошли и изказа своята благодарност за приетата покана и участие в семинара. „Надявам се, че това което ще ви представим като информация за продуктите на ФМС и пакетните предложения, които ще предлагаме на пазара през 2020 г., ще ви заинтригуват”, каза тя и пожела от името на екипа здрава и успешна година на производителите.

Целта на г-жа Евдокия Кръстева, заедно с висококвалифицирания екип от специалисти, е да изведе българското представителство на ФМС, която в световен мащаб е в първите пет агрохимически компании, на подобаващото й се място и в нашата страна. Разбира се, всичко това може да бъде постигнато и благодарение на модерните, ефикасни и качествени продукти, които екипът, заедно с дистрибуторската мрежа в страната, ще популяризира и предлага на земеделските производители. От името на редакцията на в. „Гласът на земеделеца“ поздравяваме г-жа Кръстева със заемането на високата и отговорна позиция, като й пожелаваме здраве и успех!

Пред земеделските производители в гр. Плевен Маргарита Петкова – търговски представител на ФМС Агро България за Централна Северна и Северозападна България, представи, както новите регистрации на вече познати продукти, така и актуалните пакетни предложения на компанията за 2020 год. в житни култури и царевица.

IMG 8092

Г-жа Петкова обърна внимание на неприятелите в царевица, които през последните години се превръщат във все по-голям проблем, особено за земеделските производители от Северна България. Също така информира, че ФМС Агро България стартира пилотна програма за мониторинг на царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis), който е основен и много сериозен неприятел по царевицата. Предвид краткия период, през който ларвата се развива на открито, преди да се вгризе в стъблото, за успешния контрол на този неприятел е много важно да се определи точният момент за третиране с инсектицид.

Поради оправдания интерес към темата и възникналите проблеми през 2019 година организаторите от ФМС специално бяха поканили доц. д-р Георги Тренчев. Той изнесе интересна лекция за видовете, които вредят по царевицата, биологичните им особености и моментите за борба с тях. Тъй като темата е доста интересна и актуална, с интерпретацията й от доц. д-р Тренчев ще ви запозная в отделен материал.

Пакетно предложение на ФМС Агро България в житни култури за 2020 г.

Новото от ФМС Агро България за 2020 година е Пакет Протект – Житни култури. Той включва хербицида Омнера® OД, фунгицидите АзакаTM и ХеркулесTM 125 CK и биостимулатора Симакс. С този пакет земеделските производители ще получат и 10% по-ниска цена.

Хербицидът Омнера® OД присъства на българския пазар от миналата година, но поради лимитираните количества, той беше бързо изчерпан. Тази година от него ще има достатъчно количество за всички, които желаят да го закупят.

Омнера® ОД е безпогрешно решение за отличен контрол на икономически значимите едногодишни и многогодишни широколистни плевели с фокус върху лепката, паламидата и повитицата, както и самосевки от технологичен слънчоглед и рапица във всички житни култури. Омнера® ОД е трикомпонентна комбинация от две сулфонилуреи и флуроксипир от групата на синтетичните ауксини. Формулацията е маслена дисперсия (ОД), което изключва необходимостта да бъдат използвани прилепители. Трите активни вещества, с два различни механизма на действие, дефинират висока ефикасност и силна антирезистентност. Омнера® OД все още присъства в регистрация от 75 – 100 мл/дка, която е заимствана от Франция. Тези дози обаче са високи за България, както уточни Маргарита Петкова, базирайки се на опита. Доза 75 мл/дка е достатъчна да се използва за прераснала технологична самосевка рапица. На практика завишената доза на този продукт може да се използва само при извънредни ситуации.      

Пакетът житни култури включва и два фунгицида

Фунгицидите са АзакаTM с активно вещество азоксистробин – 250 г/л и ХеркулесTM 125 СК, който съдържа флутриафол – 125 г/л.

Азака™ е системен стробилуринов фунгицид (250 г/л азоксистробин) с предпазно, лечебно и изкореняващо действие срещу ръжди, хелминтоспориоза и листен пригор в житните култури. Силата на тази група фунгициди е в превенцията и широкия й диапазон за приложение. Активното вещество в Херкулес™ 125 СК – от групата на триазолите, включен в пакета - е най-бързо проникващият триазол. До 2 часа след третирането той е разпространен в цялото растение, т. е. има много добро стопиращо действие, ако вече има налична зараза от болести при житните култури. Придвижва се много бързо към точките на растежа и стопира разпространението на инфекцията в новия прираст.

Комбинацията от двата фунгицида осигурява един много широк прозорец на защита и също така стопира заразата в този период. Двата продукта могат да бъдат приложени и разделно, според избора на фермера.

Азака™ освен при житни има и регистрации при маслодайни култури от сем. Кръстоцветни (рапица и др.). Самостоятелно се прилага в доза 80-100 мл/дка, но като стробилуринов продукт, в повечето случаи, поради различния механизъм на действие спрямо фитопатогените, се комбинира с продукти от групата на триазолите. В зависимост от фитосанитарната обстановска двата фунгицида могат да бъдат прилагани и разделно. Всеки земеделец сам избира варианта, който му е необходим за момента – отделно приложение или комбинация на двата фунгицида.

Широка практика е поради различния си механизъм на действие спрямо патогените, стробилурините да се комбинират с триазоли. Поради забрана на активни вещества в ЕС, групата на триазолите драстично намалява и почти си отива, а част от комбинираните с триазоли продукти отпада от регистрация.

Фунгицидът Херкулес™ 125 СК на ФМС от групата на триазолите остава, тъй като не са регистрирани данни за резистентност.

Пакетът в житни култури е комплектован и с биостимулатора Симакс.

От миналата година ФМС Агро България предложи на българския земеделски производител и нов биостимулатор - Симакс. Симакс представлява смес от натурален екстракт от морски водорасли, с добавени азот, фосфор, калий и микроелементи, в достъпна форма за усвояване от растенията и не е листен тор. Голямата сила на Симакс е в съдържащите се в състава му аминокиселини и други биологично активни вещества, които всъщност съхраняват растенията при неблагоприятни условия. Подобни продукти трябва да се прилагат, когато културата е в стрес, т. е при първа необходимост, за да се преодолее негативното влияние на неблагоприятните фактори и да се стимулира метаболизма на растението като цяло. Тогава се получава максималният ефект от приложението им. По-късното приложение не е ефективно. Регистрираната доза на Симакс е от 150 до 300 мл/дка.

Гранстар® Супер – изпитаният еталон в практиката

През 2020 година компанията ще предлага и Гранстар® Супер – Хербицидът Еталон за селективност на пазара, който контролира повече от 70 вида широколистни плевели в пшеница и ечемик. Той е с изключително гъвкаво приложение, защото може да се прилага от 3-ти чак до оформяне на флагов лист на културата. Подходящ е за коригиращи третирания, за плевели, които не се контролират от сулфонилуреа. Регистрираната доза на Гранстар® Супер е 4 г/дка. Продуктът е предпочитан, защото освен че е изключително селективен към културата, той е толерантен на смесимост както с противошироколистни, така и с противожитни хербициди. Формулацията му позволява смесване и с фунгициди, и с листни торове. А тази година Гранстар® Супер ще е още по-атрактивен и поради изключително изгодната си цена, подчерта Маргарита Петкова. Поради високата си селективност той е предпочитаният хербицид дори при проблемно развитие на културата.

Фокстрот™ 69 ЕВ – Еталон за противожитен хербицид

ФМС Агро България предлага още един еталон и в противожитните хербициди – това е Фокстрот™ 69 ЕВ. Той е най-продаваният продукт на компанията, защото контролира упорити житни плевели. Приложен в доза от 100 мл/дка, Фокстрот™ 69 ЕВ отлично контролира лисича опашка, обикновена ветрушка, див овес, фаларис и кощрява. Съдържа антидот, което го прави селективен за културата, без да я стресира. Това, което отличава Фокстрот™ 69 ЕВ от останалите противожитни хербициди, е качеството на антидота – клокинтоцет-мексил. Той е най-селективният от антидотите, съдържащи се в други подобни продукти. Това го прави изключително толерантен и безопасен за културата.

 

Прочетена 1364 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта