Показаха добри практики в овощарството в Институт по земеделие- Кюстендил

Открит ден „Добри практики в овощарството" се проведе в Институт по Земеделие – Кюстендил, съобщи Дарик радио. Проведоха се лекции на теми- Основни принципи на резитба и присаждане, схеми за растителна защита при череша, слива и ябълка, както и механизация и оборудване за използване на отпадната дървесина от овощни градини и лозя. На земеделските производители практически бе показана резитба за формиране и плододаване при ябълката и черешата. Съорганизатори бяха от Териториален областен офис (ТОО) - Кюстендил на Национална служба за съвети в земеделието.

„Най-голямата грешка, аз изхождам от грешките. Най- голямата грешка, е че се остават прекалено много скелетни клони и разклонения. Короните се сгъстяват, а черешата е един от най- светлолюбивите видове и трябва да се обърне внимание да се подбират по- малко скелетни части в короната,за да има достъп до светлина във вътрешността на короната, тъй като при липсата на светлина много бързо умират плодните клонки. Дървото умира. За това ще насочим вниманието на хората именно в тази насока. По- малък брой скелетни клони, да се спази също така принципа на съподчиненост.
Тоест долните първите скелетни клони да бъдат максимално по- големи и като се отива към върха постепенно клоните да намаляват,за да се получи една пирамидална или конусна форма, с цел по- добро огряване във всички части на короната. За младите овошки, трябва да се прецени времето дали е подходящо. Ако са съвсем млади трябва да се изчакат да преминат големите студове и тогава да се направи резитба. При младите дръвчета, които са 2- 3 година, резитбите трябва да бъдат много внимателно извършвани, дори е по- добре понякога да не се прави резитба, тъй като с това забавяме растежа и ще ускорим встъпването им в плододаване.

Тъй като резитбата при млади дръвчета засилва растежа, но отдалечава от плододаването не е желателно. Времето е подходящо да се прави резитба дори и при младите, да не се изчаква защото вече сме в средата на февруари. Следващата седмица го дават 15 градуса ще тръгне вегетация и ще се започне едно придвижване на хранителните вещества от кореновата система към стъблата и към клонките и ще ощетим дървото от резервните хранителни вещества, синтезирани миналата година, за това не трябва да се чака“, заяви Димитър Сотиров зам.- директор на Института по земеделие.
Според асистент Таня Симеонова най- важното, което трябва да знае овощаря, за да си направи правилната резитба е да се знае възрастта на дърветата, които ще се режат и в коя група попадат, което означава върху каква дървесина плододава самия плод.

“ При едногодишните се оставя обрастващата дървесина. Премахват се само лакомците. Формира се височина. Просветляване на короната, ограничаване в междуредието и реда.Три четири годишните да се формира самият скелет на самото дърво. Това значи избрани са скелетни клони и корегиране на височина.Ако не са почнали, да почват резитбата, сега е времето, значи резитбата бива лятна и зимна. Ние сега сме в зимната. Тя започва от края на ноември след опадането на листата и продължава до разпукването на пъпките.Сега е момента да излизат. Да взимат ножиците и да режат“, допълни Таня Симеонова.
На земеделските производители бях представени и възможностите, по които биха могли да кандидатстват по схеми за подпомагане през настоящата година.

„В момента до 6 март се приемат заявления по националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения. Фермерите е необходимо да подадат заявления в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ , за да участват по програмата. Също така след подаването на заявлението е необходимо за купят одобрението от БАБХ препарати за растителна защита, утвърдени в националната програма. Да извършат съответно растително- защитното мероприятие в трайните насаждения, след което е необходимо да отразят пръскането в дневниците за проведени химични обработки и да занесат документите в отдел по растителна защита, за тяхната проверка. Също така препаратите трябва да бъдат закупени от регистриран в БАБХ търговски обект, с лиценз. След което най- късно до 10 април е необходима да върнат отчетните документи в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“. През май- месец могат да очакват плащания по направените разходи“, заяви Ивона Новакова експерт Национална служба за съвети в земеделието, Териториален областен офис – Кюстендил.

Прочетена 738 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта