Мартенската слана и априлският сняг стресираха пшеницата Избрана

Специалистите на Екофол имат решения, с които да помогнат затрудненото хранене на посевите

Агр. Петър Кръстев

След оглед на полетата в края на март констатациите на агрономите показват, че в много региони на страната посевите с пшеница и ечемик са стресирани. Причини за това имаше достатъчно – първо предшестващата първа пролет слана на 20 март, а след това и закъснелите снегове през март и началото на април. Всичко това подложи растенията на сериозно изпитание. За всеки, който се занимава със земеделие, е пределно ясно, че стресът влияе директно върху добива на културите!

Имах възможност да се запозная с данните на специалистите от фирма Екофол, които предоставиха конкретни наблюдения от посевите и обобщиха ситуацията така:

• В повечето региони от страната пшеницата е във фаза край на братене – начало на вретенене. Това е моментът, в който се залага добивът – броят на класовете и класчетата.

• Значителна част от пшеничните посеви е в състояние на стрес. Този стрес води до увреждане процеса на хранене на растенията, независимо от различните природо-климатични условия, посочени по-горе.

Нарушеното хранене уврежда продуктивността на културата

Безспорно е, че в този момент пшеницата има нужда от силни и комплексни ефектори на храненето. Практиката е показала, че няма универсални решения. Решението може да бъде различно, защото и общото състояние и историята на посевите са различни. Екофол има вече 30 години опит при различни ситуации на полетата в България, на базата на който специалистите на компанията дават своите препоръки.

•Лактофол Основен Макс – промотор на азотния метаболизъм

Лактофол Основен Макс активира ензимите за усвояването на вече приетия минерален азот и превръщането му в полезни за развитието на пшеницата белтъци и други необходими за нарастването на продуктивните братя органични съединения.

Лактофол Основен Макс помага за приемането на допълнителни количества азот и на по-трудно разтворимите форми на фосфора и калия. Той доставя на културата комплекс от лесноусвоими микроелементи. Увредената пшеница възстановява растежа и развитието си и то без разход на енергия.

•Амино Експерт Импулс – мощен биостимулатор

АЕ Импулс е мощен биостимулатор с хранещ, антистресов и стимулиращ ефект за най-добра проява на добивния потенциал на културите. Най-ярко проявява ефекта си при интензивно земеделие. Комбинацията от аминокиселини, хелатирани микроелементи и фитохормони води до бързо и ефективно възстановяване на увредените растения. Силният антистресов ефект се дължи на едновременното му въздействие на клетъчно и органно ниво. АЕ Импулс съдържа ефектори на всички важни за растежа и развитието на пшеницата процеси. Третираните с продукта пшеници са по-устойчиви на засушаване, полягане и други стресови явления.

•Амино Експерт Баланс – за максимален антистрес ефект

АЕ Баланс е максимално концентрирана комбинация от 50% аминокиселини, пептиди и органичен въглерод и се отличава със силното си антистресово ваздействие. Този ефект се дължи на специфичната аминограма. Това означава, че в състава му са включени всички необходими за растенията аминокиселини, но в съотношение, при което в по-висока концентрация са тези, които допринасят за оптималното протичане на най-лесно увреждащите се процеси. АЕ Баланс съдържа значително повече пролин и оказва стимулиращо въздействие върху водообмена в тъканите. Съдържанието на пептиди също допринася за силното възстановително въздействие. АЕ Баланс дава най-добър резултат при балнасирано и равномерно хранени посеви и тяхното възстановяване от прояви на климатичен стрес.

За добива от есенниците трябва да се грижим системно, съветват специалистите на Екофол, и особено при стрес. Всяко оставяне на културите „да се оправят“ сами намалява не само добива, а и защитните сили на растенията.

Прочетена 3019 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта