След жътва е време за агрономически мерки Избрана

Стърнището е най-подходящо за освобождаване на площите от коренищни и кореновоиздънкови плевели

Агр. Петър Кръстев

Промяната в технологиите, която се наблюдава масово през последните години и у нас, изисква промяна и в агротехническите мерки за борба с плевелите. Когато обработката беше основно средство за борба с вредната растителност, за унищожаване на многогодишните плевели след жътва се прилагаха многократни интензивни плитки обработки с цел изтощаване на коренищата. Тази система на борба беше колкото полезна, толкова и вредна, защото насичането на коренищата от плитката оран или дисковането, последвано от влажно лято, доведе до още по-голямо намножаване на тези видове плевели. Последиците от тази неправилна и дори изключително вредна практика все още не са преодолени и в момента създават сериозни проблеми в земеделското производство. И днес на места има сериозно заплевеляване с обикновена поветица, паламида, козя брада, горуха (родилна трева), кипарисова млечка, къпина, вълча ябълка, полски кострец (млечок), троскот, пирей, балур и др. Все плевели, борбата с които е трудна не само по механичен, но и по химичен път, и които силно потискат и ощетяват културните растения.

Sled jutva 1

Сега, когато в земеделската практика вече се обръща повече внимание на щадящите почвата и намаляващи разходите за производство технологии, обработките на почвата вече не са актуални, вкл. и като начин за борба с плевелите. Особено това важи в случаите, когато се прилагат минимални, Strip-till или No-till технологии.

Независимо от прилаганата технология много земеделски стопанства всяка година се сблъскват с проблема заплевеляване на полето с многогодишни кореновоиздънкови и коренищни плевели. Тези видове се размножават както със семена, така и с коренища и всяка година нанасят голяма вреда на културните растения, като в различна степен редуцират добива . Затова най-подходящото време полето да се освободи от тази нежелана и вредна растителност е след жътва на зърнено-житните култури и рапицата, както и наесен след пролетни култури.

Многогодишните плевели - съществен проблем за земеделците

Благодарение на силно развитата си коренова система многогодишните плевели образуват нови растения през цялата вегетация на културните растения. По този начин отнемат от културата жизнено необходимите й пространство, светлина, влага и хранителни елементи.

Затова във втората половина на лятото или в ранния есенен период, след прибиране на зърнено-житните, рапицата и другите култури, когато в многогодишните плевели протича натрупване и отток на пластичните вещества от надземната маса към кореновата система, е най-подходящото време да се направи хербицидно третиране с тотални и системни препарати.

В този период активното вещество на хербицида се придвижва заедно с хранителните вещества към кореновата система на плевелите (коренища и спящи пъпки), в резултат на което те бимат напълно унищожени и няма да могат отново да израснат. По този начин на бъдещите посеви се осигурява среда без конкуренти от страна на многогодишните видове плевели.

За пълно унищожаване на многогодишните плевели след прибиране на реколтата се препоръчва използването на тотални хербициди на база глифозат. Попадайки на повърхността на плевелите, активното вещество се разпределя по всички части на растението и се придвижва по флоема до кореновата система. Инхибирането на EPSP синтеза води до прекратяване производството на ароматните аминокиселини — триптофан, тирозин, фенилаланин, необходими за синтеза на протеини, в резултат на което плевелите загиват.

Тоталните хербициди със системно действие се прилагат в период на интензивен растеж на плевелите (до началото на цъфтеж при широколистните и до изкласяване на житните). Третирането на стърнището с тотални хербициди ефективно освобождава полето от едногодишни и многогодишни видове плевели и осигурява на културните растения в следващия сезон благоприятна среда за растеж и развитие. Хербицидите на база глифозат нямат последействие за следващите култури в сеитбооборота и не се натрупват в почвата и околната среда.

Прочетена 2157 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта