Минералното торене става почти недостъпно - струва ли си все още? Избрана

При очевидно неспирното поскъпване на торовете възниква въпросът кои стратегии са подходящи за важните полски култури през пролетта. Твърде малко азотен тор води до значително по-ниски добиви.

Намаляването на азота води до значително по-ниско добиви от намаляването на който и да е друг елемент. Това обаче не означава, че минералното торене вече няма да се изплаща икономически в бъдеще, според Интегрираната информационна система за растително производство на Германия (ISIP).

Колко по-ниски са добивите без азотни минерални торове

 Без основния тор трябва да се приемат приблизително следните по-ниски добиви с важни обработваеми култури:

Есенни и пролетни житни култури: минус 40 процента,
Рапица: минус 50 процента.
Царевица, захарно цвекло: минус 30 процента,
Ранни картофи: минус 50 процента,
Късни картофи: минус 30 процента.
Дори не се отчитат последиците от недостатъчното азотно торене за качеството на важните обработваеми култури.

Не торете под 30 до 50 процента от оптимума за азот

Независимо коя N-форма се използва и кой тор се използва, едно е сигурно: първите килограми азот винаги имат най-добра ефективност за добива. Законът за намаляване на растежа на доходите все още е в сила.

Важно е да съпоставите нечувано високите цени на тора спрямо вашите собствени оптимални добиви и също така да вземете предвид в някои случаи повишените цени на производител. Сервизният център за селските райони на Рейнланд-Пфалц (DLR) препоръчва да не се намалява количеството N минерален тор под 30 до 50 процента от оптималния на вашето стопанство.

Какви други опции има?
Все по-ценни стават органичните азотни торове. Течният оборски тор  все още не е толкова силно засегнат от увеличението на цените. Оборският тор също трябва да бъде изследван и да се анализира съдържанието на хранителни вещества.

Транспортът на течен оборски тор от преработвателни райони до обработваеми земеделски райони също струва пари. Същото важи и за биостимулантите, които насърчават живота на почвата и позволяват използването на по-малко минерални торове. Във всеки случай на много места не може да бъде спряно напълно минералното торене.

 agrarheute.com
Прочетена 6907 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.