Цените на тора в галоп: ЕК отказва да помогне на фермерите Избрана

Цените на торовете продължават да растат рязко. И въпреки това, на пазара количества няма. Комисията не иска да помага на фермерите.
Въпреки драстичното покачване на цените на торовете, в момента фермерите в Европейския съюз не могат да се надяват на мерки за облекчение от Брюксел. От кръгове около Комисията едва миналия петък беше казано, че властта следи отблизо пазарната ситуация в отделните сектори, съобщава браншовата служба Агра-Европа (AgE). Поради рязкото покачване на цените на енергията, производството на азотни торове стана толкова скъпо, че повечето европейски производители намалиха производството си.

Много фермери съобщават, че въпреки прекомерните цени на спот пазарите или без договорни споразумения с търговеца, те вече изобщо не могат да купуват никакви торове. И дори тогава условията за доставка и цените са много трудни за договаряне. В отговор на съобщението на полския премиер Матеуш Моравецки, че възнамерява да изплаща субсидии на полските фермери, ако цените на оперативните ресурси продължат да се покачват, говорителка на Комисията каза, че всяка държава-членка на ЕС има право да предостави специална помощ. Въпросната държава-членка обаче трябва да получи  одобрение от Комисията.

Но ситуацията може да се влоши и да се отрази негативно на зърнопроизводството през следващата година, освен разходите, които фермерите правят при закупуване на по-малки количества минерален тор на фона на иначе експлозивните производствени разходи. Например в момента има все по-големи затруднения в доставките, проблеми с веригата за доставки и рязко нарастващи цени на пестицидите.

„Производството на торове в Европа стана толкова неефективно, че ограниченото в момента производство може да бъде завинаги спряно, ако ЕС не предприеме бързи действия за спиране на покачването на цените на природния газ“, заяви миналата седмица търговската група Fertilizers Europe.

Заводите за торове продължават да намаляват производството - ще има ли бунтове?
Скандинавската компания за торове Yara потвърди миналата сряда, че около 40 процента от европейския й капацитет за производство на амоняк - което е около 1,9 милиона тона годишно - ще бъде намален поради покачването на цените на природния газ. Съоръженията на най-големия испански производител на торове Fertiberia в Палос де ла Фронтера, които произвеждат амоняк и карбамид, също ще бъдат затворени за още един месец заради високите цени на природния газ, съобщи миналата седмица испанският производител на торове.

Природният газ е най-важната суровина за производството на азотни торове като карбамид и амониев нитрат, на които фермерите разчитат, за да постигнат достатъчно високи добиви.

„Повишението на цените на енергията е основният двигател на покачването на цените на торовете и може да повлияе на цените на храните. Това, разбира се, е много голям риск “, каза еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски на едно от заседанията на Съвета на ЕС. Министрите на земеделието на ЕС обсъдиха документ, разпространен от полското правителство, опасявайки се, че кризата с торовете може да предизвика „социални вълнения“ в Европейския съюз, ако политиците не успеят да спрат покачването на цените на природния газ.

В Полша фермерите вече блокираха завод, управляван от компанията за торове Anwil, за да протестират, че правителството разрешава изнасянето на торове в момент, когато цените са непосилни за собствените им фермери в Полша.

Китай забавя износа и подхранва ралито
Главната митническа администрация на Китай обяви, че ще въведе контрол върху износа на продукти за торове и ще затегне митническия надзор за 29 продукта за торове, считано от 15 октомври 2021 г. Засиленият контрол идва от факта, че разходите за торове също са се повишили до нови рекорди в Китай , движени от енергийните кризи в Европа и Китай, където природният газ и въглищата (Китай) са основата за производството на азотни торове.

Покачването на разходите за торове идва в момент, когато световните цени на храните вече са достигнали 10-годишен връх. Поради това много правителства се опасяват от по-нататъшно рязко покачване на цените на храните в световен и местен мащаб. Въпреки това мерките на Китай за намаляване на износа на торове ще се усетят по целия свят, смятат анализатори. Китай е един от най-важните доставчици на карбамид, сулфат, а също и на фосфат (DAP) за световните пазари.

Bloomberg съобщи за специфичните ефекти от енергийната криза в Китай: „През последните няколко седмици много други производители в допълнение към заводите за торове трябваше да затворят или намалят производството си, за да спестят електроенергия и енергия. От Индия - един от най-големите производители и вносители на торове - чухме, че правителството засега не иска да увеличава субсидиите за торове на базата на фосфор. По-скоро производителите са инструктирани да не вдигат цените.

Цени на тора: Отвъд доброто и злото
През четвъртата седмица на октомври номиналните цени на най-важния азотен тор за фермерите, а именно  амониев нитрат, на германските вносни пристанища бяха малко под 565 евро за тон. Това означава, че KAS струва на фермерите още 15 евро повече от предходната седмица, около 165 евро повече, отколкото в началото на месеца. Освен това цените на KAS са три пъти по-високи (!!) от преди година.

Най-важният течен тор, разтвор на амониев нитрат и карбамид (AHL) също наскоро беше котиран за малко под 565 евро. Това също е надценка от около 15 евро спрямо предходната седмица. В същото време AHL струва почти 250 евро повече, отколкото в началото на октомври и 3,5 пъти повече от преди година. За карбамид клиентите на германските вносни пристанища и търговците на едро искат 810 евро за тон. Това са непроменени цени от предходната седмица и доплащане от 210 евро в началото на месеца.

Цените на другите важни минерални торове също се вдигат до шеметни висоти. Диамониевият фосфат (DAP) в момента струва малко под 685 евро за тон, с 15 евро повече в сравнение с предходната седмица и с 65 евро повече, отколкото в началото на октомври. В сравнение с миналата година цените на DAP са около два пъти по-високи. В сравнение с миналата година цените на калия са с около 60 процента по-високи.

 agrarheute.com
Прочетена 10271 пъти Последно променена в Вторник, 26 Октомври 2021 21:38
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.